HEERENVEEN - Koen Verweij was na afloop van zijn race op de vijf kilometer bij de Schaatsweek een tevreden man. Met twee solide races plaatste de rijder van Team Hart zich als derde voor het Essent ISU EK Allround.

"Dit was eindelijk wat het moest worden", zei de Noord-Hollander vlak na zijn race. Verweij reed een zeer vlakke 5000 meter en reed zijn snelste tijd ooit op het ijs van Thialf. Met 6.23,84 zat hij drie seconden onder zijn oude toptijd.

Vorige week had de allrounder aan schaatsen.nl al voorspeld dat hij beter wordt naarmate het seizoen vordert. Dat bleek tijdens de KNSB Schaatsweek, want met een derde plaats op de 1500 meter en een zesde plek op de vijf kilometer zat hij makkelijk bij de eerste vier in het combiklassement. Hierdoor kan hij zijn tickets naar Boedapest boeken.

Goed gevoel

Verweij had vlak na zijn race al een goed gevoel over plaatsing. "Het ging vandaag heel makkelijk. Ik kon hem naar het eind zelfs wat afbouwen. Ik was ook blij dat ik tegen Mark Ooijevaar startte, want daardoor kon ik in het begin rustig mijn ritme zoeken."

En dat was de laatste weken een probleem geweest bij Verweij. "Normaal begin ik te hard. Vergeleken met vroeger was dit voor mij een rustige race. Eigenlijk moet ik niet als de oude Verweij rijden", glimlachte hij.

"Dit is een beloning voor het harde werken. De afgelopen weken gingen de vijf kilometers altijd goed. Ik ben heel blij dat het nu ook lekker ging. Dan weet je weer waar je voor traint."

World Cup

Uiteindelijk plaatste de nummer drie van het laatste Essent EK Allround zich niet voor de wereldbekerwedstrijden op de vijf kilometer, wat hem een dag eerder wel gelukt was op de 1500 meter.

"Plaatsing voor het EK was het belangrijkst. En ach, jongens als Bob de Jong spelen met mijn tijd."