HEERENVEEN - Laurine van Riessen stond na afloop van de 1500 meter van de Schaatsweek met een lang gezicht in de catacomben van Thialf.

De Control-rijdster was op de mijl slechts twaalfde geworden en zal daardoor dit seizoen deze afstand niet meer in internationaal verband rijden.

"Het was niet zo goed, nee", bevestigde Van Riessen. "Bij mij is het zo dat als de 1500 meter loopt, dan is-ie goed, maar als hij niet loopt, dan is het niks. Dat laatste was vandaag jammer genoeg het geval."

Missers

De sprintsster had direct na afloop al met coach Jac Orie besproken wat er mis ging.

"Technisch was het niet goed. Ik begon iets te ingehouden, maakte wat missers bij de start en kon niet genoeg snelheid houden", vond Van Riessen, die met 26.1 voor haar doen niet snel opende.

Orie bevestigde die lezing: "Laurine kwam niet goed in haar slag." Door haar twaalfde plaats, ver buiten de plaatsen voor kwalificatie voor de World Cup, kan Van Riessen zich volledig op de sprint richten.

"Het NK sprint is natuurlijk het belangrijkst voor mij deze week. Dat ik geen 1500 meters meer zal rijden is jammer, maar dan had ik maar harder moeten rijden."

Vertrouwen

De Zuid-Hollandse heeft ondanks de mindere wedstrijd op tweede kerstdag vertrouwen in het NK sprint op donderdag en vrijdag. "Het gaat goed in de training. Vandaag kon ik mijn power niet kwijt, maar het schaatsen gaat de laatste tijd lekker."

Van Riessen had - in tegenstelling tot een aantal andere schaatsers - geen grote problemen met de opzet van de nieuwe Schaatsweek.

"Er is de laatste tijd veel commentaar geweest. Ik ben geen allrounder, maar ik vind dat als je aanmerkingen hebt, je ook met oplossing moet komen. Anders is het wel een beetje gemakkelijk."