HEERENVEEN - De naam van Annette Gerritsen ontbrak maandagmiddag op de startlijst van de 1500 meter bij de kwalificatiewedstrijden voor het tweede deel van het seizoen.

Volgens coach Marianne Timmer gaat de 26-jarige Ilpendamse dit seizoen dan ook niet meer van start op de schaatsmijl.

"We richten ons puur op de 500 en de 1000 meter", liet Timmer in Thialf weten. Gerritsen liep aan het begin van het seizoen kwalificatie op de 1500 meter mis bij de NK afstanden.

Ook op de kilometer verdiende ze geen wereldbekerticket waardoor Gerritsen dit seizoen alleen 500 meters op het hoogste niveau heeft gereden.

Fit

Volgens de trainster gaat het verder wel goed met haar pupil. "Ze is gewoon fit. De 1500 loopt de laatste tijd echter niet zoals we gehoopt hadden. Daarom richten wij ons nu puur op het NK sprint."

Het sprinttoernooi wordt komende donderdag en vrijdag verreden in Thialf.

Timmer zag maandag hoe Margot Boer zich vrij eenvoudig staande hield op de schaatsmijl en samen met Ireen Wüst en Marrit Leenstra het podium vormde. Voor Linda de Vries wacht dinsdag nog een zware opgave op de drie kilometer om zich te plaatsen voor het EK allround.

Pech

"Ze heeft inderdaad pittige concurrentie van Paulien van Deutekom en Diane Valkenburg. Ze had vandaag pech met de wissel in haar rit tegen Margot. Ze moest helemaal overeind. Maar de drie kilometer komt nog en ik heb er vertrouwen in dat Linda daar goed rijdt. "

Nederland mag vier dames afvaardigen naar het Europese titeltoernooi. Wüst en Leenstra hebben na de 1500 meter de beste papieren om zich te plaatsen voor het EK. Valkenburg, Van Deutekom en De Vries strijden om de overige twee tickets.