ERFURT - Jac Orie had de mededeling van zijn hoofdsponsor Control, dat na dit seizoen als geldschieter stopt, zien aankomen. 

''Tijdens een aantal gesprekken in de afgelopen maanden merkte ik dat onze ambities richting de Winterspelen van Sotsji niet meer helemaal parallel lagen met de ambities van Control'', zei de schaatscoach van onder anderen Mark Tuitert en Stefan Groothuis.

Terwijl de schaatsploeg mede door de successen extra investeringen kon gebruiken, begon de geldschieter al voorzichtig op de rem te trappen.

''We waren niet voor niks al op zoek naar een co-sponsor. Daarom komt dit niet helemaal als een verrassing.''

Premies

Door de sterke ontwikkeling van diverse schaatstalenten, met Kjeld Nuis als belangrijkste voorbeeld, plaatsten steeds meer Controlrijders zich voor de internationale evenementen waardoor de reis- en verblijfskosten toenamen en ook de salariskosten en premies hoger zullen worden.

Bij de sponsor was de rek er uit. ''Maar Control is altijd heel goed voor ons geweest. We gaan er alles aan doen om hen de komende maanden met sportieve prestaties terug te betalen'', aldus Orie, die bij de afgelopen wereldbekerwedstrijden in Heerenveen hofleverancier van de Nederlandse ploeg was met negen schaatsers.

Tijdig

De Hagenaar heeft veel waardering voor het feit dat de sponsor nu al zijn besluit kenbaar heeft gemaakt. In het olympisch seizoen 2009/2010 haakte DSB door het faillissement plotseling af en waren de schaatsers en begeleiders van de ene op de andere dag werkloos. Dat zorgde destijds uiteraard voor veel onrust.

''Nu kunnen we de komende maanden op zoek naar een nieuwe sponsor die bij ons past'', besloot Orie.

Het is alweer de vijfde keer dat hij Orie zonder sponsor komt te zitten. Eerder waren het SpaarSelect, SponsorBingoLoterij en de DSB Bank.