NIJMEGEN - Kwalificeren. Dat is voor Rintje Ritsma het grote doel tijdens de eerste dag van de Red Bull Crashed Ice in Valkenburg. De voormalige topschaatser wil zich bij de beste 64 schaatsers scharen die op de zaterdag strijden om de winst.

"Het zou geweldig zijn als ik de eerste ronde weet te overleven", blikt Ritsma vooruit op de extreme downhill schaatswedstrijd begin februari in Limburg. "Maar ik zal eerst door de kwalificaties heen moeten komen."

Vorig jaar nam Ritsma samen met zijn voormalige collega's Falko Zandstra, Gerard van Velde en Annemarie Thomas, deel aan een speciale eigen race binnen de Crashed Ice. Die ervaring is de Fries dermate goed bevallen dat hij nu in training is voor de echte wedstrijd.

Explosiviteit

"Maar heel soepel gaat het nog niet", is Ritsma eerlijk. "Ik heb drie jaar lang vrijwel niets gedaan. Dat merk je nu. Als ik hier tijdens de training sprintjes trek, dan merk ik dat meteen. De explosiviteit is helemaal weg."

"Alles wat ik doe kost te veel kracht nu. Het lichaam is nog lang niet waar het moet zijn. Het mist gewoon kracht. Ik had vorige week na de eerste keer dat ik op het ijs stond ook echt spierpijn."

Maatjes

Ritsma moet het dit jaar grotendeels alleen doen. De voormalige langebaanschaatser vindt het jammer dat hij niet meer kan optrekken met 'maatjes' Van Velde, Zandstra en Thomas.

"Vorig jaar ben je één van de vier. Nu train ik wel mee met de selectie van het Crashed Ice team, maar dat is toch anders. Vorig jaar ben je met een groep, nu loop ik hier in mijn eentje aan te modderen", lacht Ritsma.

Krook

De Fries komt daarentegen wel weer zijn voormalige coach Ab Krook, geassisteerd door Zandstra, op het ijs tegen. De oud-bondscoach traint tegenwoordig de selectie van het Crashed Ice-team.

"Daar hebben die jongens echt profijt van. Ab is een coach die heel goed de aandacht bij het moment weet te krijgen. Hij is iemand die daarnaast heel goed vertrouwen aan een sporter weet te geven. Het helpt echt een stuk als zo iemand op het ijs staat met je."

Onder leiding van Krook traint de selectie elke donderdag op de ijsbaan in Nijmegen. Ritsma probeert daar regelmatig bij aan te haken. Hij neemt de route richting Valkenburg dan ook serieus. Vooral aan de materiaalkant denkt hij de nodige winst te kunnen boeken.

Glijden

"Ik heb een speciale schaats laten maken. Een kruising tussen een ijshockeyschaats en een shorttrackschaats. Daar ben ik niet alleen sneller op, daar schaats ik ook makkelijk mee. Ik schaats pas sinds afgelopen winter op een ijshockeyschaats. Dat is echt niet te vergelijken met een Noor. Dit zit al meer in de buurt."

Daarnaast denkt hij, kijkend naar het parcours, met de schaats op een belangrijk punt winst te kunnen boeken. "Er zit een wat langer stuk in waar het belangrijk is dat je goed 'glijdt'. Daar kan ik straks al die jongens inhalen denk ik. Als de schaats door de keuring komt."