SHANGHAI – Shorttracker Daan Breeuwsma heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Shanghai verrassend beslag gelegd op brons. De 23-jarige Nederlander hield in de finale van de sprint Wenhao Liang en voormalig wereldkampioen Ho-Suk Lee achter zich.

Het goud op de 500 meter ging naar de Canadees Olivier Jean, die zich van vierde positie naar de kop werkte. Quiwen Gong pakte in eigen huis zilver.

Dit seizoen kwam Breeuwsma in de wereldbeker nog niet verder dan een twaalfde plaats.

''Ik wilde gewoon van die finale genieten", zei hij na de wedstrijd. "Ik wilde laten zien dat ik het wel degelijk kan."

Durf

De omslag in zijn manier van rijden was begin dit seizoen voor het eerst te zien bij de Invitation Cup in Heerenveen. "Ik voel me sterker en mijn snelheid is hoger. Bovendien durf ik meer. Ik ben aan het racen, het spelletje veel meer aan het spelen."

"Ik weet dat ik het kan”, vervolgt Breeuwsma, die op 29 december 24 wordt. "Het komt er steeds vaker uit, hopelijk in de toekomst nog vaker."

Naast Breeuwsma kwamen ook Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt in actie. Ter Mors noteerde in Shanghai haar derde achtste plek op rij. Op de 1500 meter liep Sjinkie Knegt tegen een straf aan.

Penalty

Ter Mors dwong op de 500 meter via een sterke race een plek af in de halve eindstrijd. De Nederlandse bleef slechts zevenhonderdste verwijderd van het nationale record op deze afstand, dat sinds 2009 op naam staat van Liesbeth Mau Asam.

Ter Mors kon in het gevecht om een finaleplaats goed mee, maar kreeg van de jury een penalty. Daarmee eindigde Ter Mors als achtste. In eigen huis ging het goud op deze afstand naar Kexin Fan.

Knegt

Op de 1500 meter stonden alle Nederlandse mannen in de finalerondes. Sjinkie Knegt was het dichtste bij een plek in de eindstrijd. De Fries reed een alerte race en wilde in de laatste bocht zijn derde positie omruilen voor een tweede plaats, die goed geweest was voor kwalificatie. Daarbij maakte Knegt echter een inschattingsfout, waardoor hij bestraft werd met een penalty.

Knegt eindigde daardoor slechts als achttiende en zakt in het wereldbekerklassement van de zevende naar de negende plaats. Freek van der Wart werd dertiende, de achttienjarige Christiaan Bökkerink eindigde als zestiende. Niels Kerstholt reed op de sprint naar de veertiende plaats.

Nederlandse mannen

De Nederlandse shorttrackmannen hebben in de halve eindstrijd met achtduizendste van een seconde naast een finaleplaats gegrepen. De slotrijder van het Britse team drukte zijn schaats net een fractie eerder over de finishlijn dan Sjinkie Knegt.

De Nederlandse mannenploeg, met Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Knegt, leek in de laatste ronde voldoende over te houden. De Britten zaten op een gaatje.

"Bij de laatste wissel verlies je het eigenlijk", concludeerde Breeuwsma. "Die was net iets minder, Sjinkie krijgt minder snelheid mee en dan kan je het net niet afmaken."
Net mis

Achter Zuid-Korea legde Groot-Brittannië beslag op de tweede plaats, de Nederlandse ploeg werd nipt derde.