AMSTERDAM - Pien Keulstra was de sensatie van de NK afstanden, begin november. De rijdster van Jong Oranje troefde iedereen af op zowel de 3000 als de 5000 meter.

Toch koos ze er voor om niet de Essent ISU World Cups in Tsjeljabinsk en Astana te rijden.

In Heerenveen verschijnt Keulstra komend weekeinde wel weer aan de start. "Ik heb er echt zin in'', blikt ze vooruit.

 

Keulstra gaf na haar nationale titels op de drie en vijf kilometer de voorkeur aan de World Cups bij de junioren.

In overleg met haar coach Erik Bouwman kwam ze kort na de NK afstanden tot die beslissing. "Als ik goed blijf rijden, komen die grote wedstrijden vanzelf."

En die grote wedstrijd bij de senioren staat vrijdag voor de deur. Bij de World Cup in Heerenveen mag Keulstra op de eerste dag direct aan de bak. Ze neemt deel aan de 5000 meter.

"Of ik nu de favoriet ben? Nee hoor, dat niet. Dat wil ik niet eens zijn. Laat die anderen maar lekker de stempel met favoriet dragen. Ik ga gewoon hard rijden en we zien wel.''

Alleen vijf kilometer

Keulstra had door haar titels bij de NK afstanden startrecht op de drie en vijf kilometer bij de World Cups. In Heerenveen wordt echter alleen de vijf kilometer verreden. Keulstra wil zich daarom goed focussen op haar race.

Ze voelt zich goed, klinkt opgewekt en heeft een sterke trainingsperiode achter de rug. "De World Cups in Erfurt en in Bjugn verliepen uitstekend. Ik heb me daar vooral goed voorbereid op het grote werk."

"In Erfurt heb ik geprobeerd de drie kilometer zo vlak mogelijk te rijden. Spelen met die tijden, proberen allemaal 33'ers te schaatsen. En dat ging lekker. In Noorwegen schaatste ik een aflopend schema. Het waren zware omstandigheden. Maar uiteindelijk was ik ook daar erg tevreden."

Mass start

In het Noorse Bjugn nam Keulstra ook deel aan de mass start. Het onderdeel dat bij de World Cup senioren in Astana als proefkonijn op het schema stond. "Ik hoop echt dat dat onderdeel blijft bestaan hoor", zegt ze. "Het was echt gaaf."

Keulstra kijkt nuchter vooruit. "Ik laat alles op me afkomen", benadrukt ze. "Ik ga gewoon lekker rijden bij de World Cup, daarna gaan we op trainingskamp in Inzell en dan maken we ons klaar voor de Schaatsweek in Thialf."