AMSTERDAM - De kersverse manager van Team Nederland, Arie Koops, zal bij de ploegachtervolging niet zelf op het ijs staan. Dat laat hij aan de coaches van de merkenteams, zo heeft hij laten weten.

In een video-interview met schaatsen.nl vertelde Koops over de ploegachtervolging en zijn rol hierin. Die is wat Koops betreft duidelijk. Hij zal niet als coach op het ijs staan.

Hij zal voornamelijk de lijnen uitzetten met de coaches van de grote teams. Het zijn ook die coaches die uiteindelijk bij de wedstrijden op het ijs staan om Team Nederland te coachen.

Wennemars en De Koning

In het plan van de KNSB voor de ploegachtervolging zou de aansturing van Team Nederland komen uit een driemanschap. Naast de manager zouden Jos de Koning en Erben Wennemars voor de nodige input zorgen.

Door de perikelen rond de benoeming van de manager van het team raakten die twee pijlers enigszins uit beeld. Dat betekent volgens Koops niet dat De Koning en Wennemars ook bij Team Nederland uit beeld zijn geraakt.

"Ik kan het absoluut niet alleen", legt hij uit. "Met Jos de Koning als bewegingswetenschapper en met Erben Wennemars als degene die heel veel achtervolgingen gereden heeft kan ik aan de voorkant heel veel zaken toetsen."

In de voorbereiding spelen beiden nog een belangrijke rol, zij het op de achtergrond. En dat betekent ook dat de oud-schaatser Wennemars niet op het ijs zal verschijnen. "Achter een bureautje zitten en gesprekken voeren met Jos en met mij levert ook veel op", vertelt Koops in de video.