AMSTERDAM - Mariska Huisman heeft bij de Essent ISU World Cup de Mass Start op haar naam geschreven. De 28-jarige marathonrijdster was duidelijk de sterkste in de eindsprint na een warrige race.

In het stadion werden de verkeerde rondenummers getoond. De dames begonnen met een opwarmronde, maar deze werd in het stadion als officiële ronde meegeteld. Hierdoor ontstond er verwarring bij de rijdsters.

Halverwege de rit ontstonden er twee groepen. In de kopgroep zaten de drie Nederlandse dames. Huisman, Janneke Ensing en Linda de Vries kropen langzaam naar voren.

Bij het klinken van de bel voor de laatste ronde streden Claudia Pechstein en Huisman om de winst. De Nederlandse was in de eindsprint duidelijk te sterk en troefde de Duitse af.

Pechstein eindigde als tweede. Ensing finishte als zesde en Linda de Vries moest genoegen nemen met een zevende plaats.

Mannen

Bij de mannen was de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee de snelste. De olympisch kampioen op de tien kilometer bleef in de eindsprint Jonathan Kuck en Hyung-Hoon Joo voor.

Lee finishte in een tijd van 9.40.51. De Mass Start, die over 25 rondes gaat, eindigde teleurstellend voor Nederland. Jorrit Bergsma (vijfde), Douwe de Vries (zevende) en Bob de Jong (vijftiende) konden in de eindsprint geen rol van betekenis spelen.

Bij de Mass Start zijn de tussensprints belangrijk in het eindklassement. De winnaar blijft de winnaar, daaronder vinden er veel positiewisselingen plaats.

Verschuiving

De opvallendste verschuiving was die van Kristian Reistad Fredriksen. De Noor reed een tijd van 10.13.13 en was dus ruim een halve minuut langzamer dan de winnende tijd van Lee.

Doordat Fredriksen fel begon en de eerste tussensprint op zijn naam schreef, schoof hij op naar plaats zes in het eindklassement.