AMSTERDAM - Christine Nesbitt heeft bij de wereldbekerwedstrijden op de nieuwe ijsbaan in het Kazachstaanse Astana de duizend meter met grote overmacht gewonnen. Door het rijden van de snelste tijd (1.14,82) legt de Canadese ook automatisch beslag op het baanrecord.

Lang leek tweevoudig nationaal kampioen Thijsje Oenema op weg naar een sensatie. Met een tijd van 1.16,12 liet ze in de eerste acht ritten iedereen achter zich. Ook Ireen Wüst (1.16,38) kwam niet aan de tijd van Oenema.

In de laatste twee koppels kwamen drie Nederlanders aan de start. Marrit Leenstra kwam, in duel met Laurine van Riessen, dicht in de buurt (1.16,29). Van Riessen noteerde een tijd van 1.16,70, goed voor de zevende plaats.

Nesbitt liet in de laatste rit zien verreweg de sterkste vrouw van het stel te zien. In een rechtstreeks duel troefde zij Margot Boet af. De rijdster van Team Liga moest op de tweede kruising zelfs inhouden.

Niettemin wist zij de tijd, na correctie, van Oenema te evenaren. De Friezin bleek echter iets sneller te zijn. Het zilver bleef daarom in handen van Oenema, Boer kreeg het brons omgehangen.

Leenstra werd uiteindelijk vierde en Wüst eindigde op de vijfde plaats.