AMSTERDAM - Hij is al 29 jaar en toch debuteerde Douwe de Vries dit jaar bij de World Cup. "Ja, ik ben bijna te oud voor zo’n avontuur", grapt De Vries, die zaterdag negende werd op de 5000 meter in Astana.

"Ik ben wel tevreden over mijn race", vertelt De Vries. Hij had na de KPN NK Afstanden last gekregen van zijn longen en kampte in Tsjeljabinsk nog met de naweeën ervan. Nu was hij weer fit.

"Ik reed een stuk beter dan vorige week, maar er werd nu zo hard gereden dat ik maar één plek hoger eindigde. Nu was ik negende in plaats van tiende." Dat is geen slecht resultaat voor iemand die niet mikt op het langebaanschaatsen.

Toevallig

Zijn langebaanoptreden dit seizoen begon toevallig. "Het was niet echt de bedoeling. We reden begin oktober voor de lol een trainingswedstrijd in Erfurt. Daar plaatste ik me ineens voor de NK Afstanden. Daar plaatste ik me voor de World Cups en dat laat je niet schieten natuurlijk."

En dus is De Vries sindsdien een beetje langebaanschaatser. Of eigenlijk: weer langebaanschaatser, want zo begon hij zijn schaatsloopbaan ooit." Vanaf mijn 18e heb ik fanatiek geschaatst op de langebaan. Ik reed ook wel NK’s, maar werd dan vijftiende ofzo. Op mijn 23e ben ik marathons gaan doen."

Langebaanwereld

Maar wat is De Vries dan eigenlijk, marathonrijder of langebaner? "Ik ben nog altijd marathonschaatser. Maar als je hier bent ga je toch op in die langebaanwereld." De rijder van SOS Kinderdorpen werd bovendien bij de Essent ISU World Cups door TVM opgenomen in de ploeg.

Zijn coach Pascal Vergeer had zijn oud-pupil Bart Veldkamp gevraagd om De Vries in Tsjeljabinsk en Astana onder de hoede te nemen en die deed dat graag. En dus stond Veldkamp als coach op het ijs bij De Vries’ vijf kilometer.

Rivaliteit

"Dat is wel leuk, ja. Ik zie hoe zij met hun sport bezig zijn en hoe professioneel alles er geregeld is. Je gaat met ze mee. Ze doen die trainingen en voorbereidingen al zo lang. Daar zal heus wel wat inzitten."

Over de rivaliteit tussen marathonschaatsers en langebaanschaatsers is De Vries duidelijk. Die stelt niet zoveel voor. "Ik heb het daar ook nog met Jan Blokhuijsen over gehad. Ach, iedereen roept wel eens wat en dat mag ook, maar ik doe dat niet. Je moet het op het ijs laten zien."

Daar krijgt De Vries nog de gelegenheid voor. Hij start waarschijnlijk op de ploegachtervolging in Heerenveen, als Arie Koops vasthoudt aan de marathonstrategie voor die wedstrijd.

Mass-start

Maar voordat De Vries in Heerenveen in actie zal komen rijdt hij zondag nog de mass-start. "Bergsma, De Jong en ik rijden. Ook die Duitser die vandaag goed reed, Moritz Geisreiter, wilde rijden en Alexis Contin. Håvard Bøkko twijfelde nog. Maar er komt sowieso een mooie groep op het ijs."

Na de mass-start mag hij weer naar huis. Dat komt goed uit. "Ik vind het lekker om weer naar huis te gaan. Je bent hier wel de hele dag met sport bezig, maar je doet vrij weinig. Je bent een week best wel geïsoleerd. Nu op het eind heb ik het wel gehad."