AMSTERDAM - Bij de World Cup-wedstrijden in Astana zal Jorrit Bergsma zaterdag in een rechtstreeks duel optreden tegen Sven Kramer. De twee treffen elkaar in de laatste rit van de 5000 meter.

Op de vijf kilometer komt ook Bob de Jong in actie. Hij rijdt in de negende rit tegen de Amerikaan Jonathan Kuck. Jan Blokhuijsen rijdt in de zevende rit tegen de Nieuw-Zeelander Shane Dobbin.

De zesde rit is een strijd tussen Douwe de Vries en Havard Bokko. De rit ervoor komt ook nog de Belg Bart Swings voor het eerst in de A-groep van een World Cup in de baan. Hij rijdt tegen de Rus Ivan Skobrev.

500 meter

Naast de 5000 meter staat voor de heren ook de tweede 500 meter op het programma. Hier heeft Jesper Hospes weer de sprong naar de A-divisie gemaakt. Hij start in de eerste rit tegen de Canadees Jamie Gregg.

In de vijfde rit komt Jan Smeekens in actie tegen de Pool Artur Was en Michel Mulder in de zevende rit tegen Yuya Oikawa uit Japan. Ronald Mulder start in de laatste rit tegen de winnaar van de 500 meter van vrijdag: de Koreaan Tae-Bum Mo.

Vrouwen

Bij de dames start Anice Das in de B-divisie op de 500 meter. Annette Gerritsen komt in de A-groep als eerste Nederlandse op het ijs. Ze rijdt in de zevende rit tegen Karolina Erbanova uit Tsjechië.

De rit erna rijdt Margot Boer tegen de Duitse Judith Hesse. In de negende rit start Laurine van Riessen tegen Maki Tsuji en in de laatste rit mag Thijsje Oenema het opnieuw opnemen tegen Sang-Hwa Lee.

1500 meter

De dames rijden ook nog een 1500 meter. Op deze afstand rijdt Boer in de derde rit tegen de Russische Yevgenia Dmitrieva. Linda de Vries komt in de zesde rit uit tegen Cindy Klassen en de rit erna komt Diane Valkenburg op het ijs.

Zij rijdt tegen Claudia Pechstein. Marrit Leenstra rijdt in de negende rit tegen Yekaterina Shikhova uit Rusland. Het laatste koppel wordt gevormd door Ireen Wüst en Christine Nesbitt. Die tweestrijd zou een spannende kunnen zijn.

De twee rijdsters ontliepen elkaar niet veel bij de vorige World Cup in Tsjeljabinsk.