AMSTERDAM – Anice Das kwalificeerde zich begin november bij de NK afstanden voor de 500 meter op de komende drie World Cups. "Ik heb zin om te laten zien wat ik kan", blikt de rijdster van Team Liga vooruit.

De komende drie weekenden staan in Tsjeljabinsk (Rusland), Astana (Kazachstan) en Heerenveen de eerste World Cups van het seizoen op het programma.

Vrijdag wordt het startschot gegeven voor de eerste 500 meter, een dag later volgt de tweede race.

Das maakte vorig jaar als reserve haar World Cup-debuut in Berlijn. Ze verving Marrit Leenstra. Later reed ze ook nog in Changchung (China) en Obihiro (Japan). De WC in Tsjeljabinsk is echter de eerste waarvoor ze rechtstreeks is geplaatst.

"Ik ben fit en ik heb er super veel zin in", laat Das opgetogen aan schaatsen.nl weten. "Maar ik heb geen idee wat mijn kansen zijn. Hoe het internationaal zit. Ik hoop dat ik goede tijden kan rijden en dat ik me in de A-groep kan vestigen."

Persoonlijk record

Voor Das is het een nieuwe ervaring. Tijdens de World Cups kan ze zich gaan bewijzen. Dit seizoen voegde ze zich bij Team Liga, waar Marianne Timmer en Rutger Tijssen de trainers zijn. Het gaat ineens snel met de carrière van de 25-jarige Das.

"Het is vooral leuk om te kijken wat ik internationaal waard ben. Niet alleen deze World Cup, maar ook bij de volgende", benadrukt Das. "Ik hoop dat ik mijn persoonlijk record kan verbeteren. Ik moet gewoon het beste uit mijzelf halen en een goede 500 meter neerzetten dit weekend."

Bezorgheid

Onlangs ontstond er in Nederland enige bezorgdheid over de gezondheidsrisico’s die de schaatsers zouden lopen in Tsjeljabinsk vanwege de kernramp die in 1957 in de buurt van de Russische stad plaats heeft gevonden. De ophef werd gesust. Onder andere de Russische schaatsster Svetlana Kaykan gaf haar reactie in een gesprek met schaatsen.nl.

Das is vooral nieuwsgierig. "Ik had nog nooit van Tsjeljabinsk gehoord. Ik heb alleen een filmpje van de baan gezien en de rest is een verrassing. Maar daar houd ik wel van", zegt ze. "Wel hoop ik dat de hal in Tsjeljabinsk iets warmer is dan in Thialf, want hier is het wel erg koud momenteel. Het vriest in Thialf nog net niet."

Gerritsen en Boer

Tijdens de NK afstanden viel de prestatie van teamgenote Annette Gerritsen ietwat tegen. Das maakt zich geen zorgen om haar. "Annette komt er steeds wel beter in. Ze heeft gewoon even wat tijd nodig om haar slag te vinden. Ik denk dat zij wel behoorlijk gaat groeien in de komende wedstrijden."

Ook Margot Boer en Linda de Vries vertegenwoordigen Team Liga de komende weken. "Ik denk dat Margot op dit moment de meeste kans maakt op succes. Zij rijdt wel lekker. Al weet ik niet hoe ze het internationaal gaat doen, dat is altijd afwachten."

Op maandag vertrekken alle langebaanschaats(st)ers naar Kazachstan. In het weekend van 25 tot en met 27 november staat in Astana de tweede WC op het programma. Een week later is Thialf in Heerenveen het decor voor de derde WC.