HEERENVEEN - Bij de NK afstanden kunnen de schaatsers zich vrijdag, zaterdag en zondag plaatsen voor de eerste wereldbekerwedstrijden, in het Russische Tsjeljabinsk, het Kazachstaanse Astana en Heerenveen.

Op elke afstand, zowel bij de mannen als vrouwen, zijn vijf startbewijzen te verdienen. Meerdere schaatsers hebben een beschermde status.

Dat houdt in dat een plek bij de eerste acht bij de NK voldoende is om een ticket voor de eerste WB-wedstrijden te pakken.

Ireen Wüst is het meest 'beschermd'. Voor de huidige wereldkampioene allround is zowel op de 1000, 1500 als 3000 meter een plaats bij de eerste acht voldoende om naar de wereldbekerwedstrijden te mogen.

Margot Boer

Verder is Margot Boer beschermd op de 500 en 1000 meter en Diane Valkenburg en Jorien Voorhuis allebei op de 1500 meter.

Bij de mannen heeft Stefan Groothuis een beschermde status op de 1000 en 1500 meter. Jan Smeekens en Kjeld Nuis, ploeggenoten van Groothuis bij Control, hebben op de 500 meter (Smeekens) en 1000 meter (Nuis) een uitzonderingspositie.

Bob de Jong is beschermd op de 5000 en 10.000 meter en Bob de Vries op de 10.000 meter.

In het magazine van NUsport staan verschillende interviews met schaatsers, onder wie Jan Smeekens en Marrit Leenstra. Ook coach Gerard Kemkers komt uitgebreid aan het woord. Het nummer ligt sinds dinsdag in de winkels en is online bestelbaar.