Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'WK-medaille geen uitschieter'

HEERENVEEN - Haar debuut in de Controlploeg was in elk geval spectaculair. Een jaar geleden tijdens de Nederlandse afstandskampioenschappen in Thialf produceerde Diane Valkenburg een fraaie buikschuiver in de slotronde van de 3000 meter, waarmee ze deelname aan de World Cups verspeelde. 
Door ANP

Sindsdien maakte de Zuid-Hollandse echter een fikse progressie, die resulteerde in een zilveren WK-medaille op de 1500 meter. Het doel voor dit seizoen is dan ook duidelijk: die trend voortzetten.

De beelden van de struikelende Valkenburg gingen als schaatsblooper op internet rond, maar de rijdster zelf kan er inmiddels ook wel om lachen. Ze wist namelijk dondersgoed waardoor die valpartij werd veroorzaakt. In de voorbereiding was er te hard getraind, waardoor ze allerminst uitgerust aan de NK begon.

''Ik reed in de aanloop eerder achteruit dan vooruit'', kijkt Valkenburg terug. ''Ach, valpartijen horen bij het schaatsen. Dat iedereen dat ziet en erover praat: daar heb ik lak aan.''

Eigen weg

Het is tekenend voor de 27-jarige pupil van coach Jac Orie. Ze stippelt haar eigen weg uit en laat zich door niets of niemand afleiden. Dat bewees ze in de daaropvolgende maanden, toen Valkenburg steeds harder ging rijden en tot ieders verbazing afsloot met een fraaie klapper op de WK afstanden. Zilver op de 1500 meter, achter Ireen Wüst.

''De stijgende lijn is enorm. En die medaille was daar een bewijs van. Het was ook geen uitschieter, want ik werd vanaf december elke week beter.''

Prestatiecurve

Tijdens het schaatsseizoen 2011/2012, dat vrijdag in Thialf met de NK afstanden begint, wil de Controlrijdster die prestatiecurve vasthouden. Volgens Valkenburg is de motivatie alleen maar groter geworden nu ze weet dat het veroveren van medailles in haar mogelijkheden liggen.

''Het gat met Wüst en Leenstra is heel groot geweest. Er is nog steeds een achterstand, maar ik zit dichter dan ooit bij de wereldtop.''

Gedrevenheid

Ze hoopt dan ook bij de komende nationale titelstrijd op de 1500 en 3000 meter mee te strijden voor de podiumplekken. Aan haar gedrevenheid zal het in elk geval niet liggen, want verliezen is namelijk niet bepaald haar grootste hobby.

''Dan heb ik het echt niet naar mijn zin, hoor'', zegt ze. ''Ik wil overal de beste in zijn. Niet alleen in het schaatsen, maar ook als we op trainingskamp bijvoorbeeld Kolonisten van Catan spelen of klaverjassen. Ik baal écht als er iemand beter is.''


Lees meer over:

diane valkenburg

Aanbevolen artikelen