Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Bergsma wint schaatsmarathon Utrecht

UTRECHT - Schaatser Jorrit Bergsma heeft zaterdag in Utrecht de derde marathon van de KPN/KNSB-topcompetitie op zijn naam geschreven.
Door ANP

De 25-jarige BAM-rijder uit Oldeboorn toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van negen man, voor Crispijn Ariëns en Jan Maarten Heideman.

Het negental had een ronde voorsprong op het peloton. Als vanzelfsprekend verstevigde Bergsma zijn leidende positie in het klassement.

De marathon over 125 ronden was een boeiende. Op het schuurpapierachtige ijs ontstonden ouderwetse man-tegen-man gevechten.

In de beginfase was vooral Rick Smit actief. De natuurijsspecialist probeerde lange tijd solo naar een rondewinst te rijden, maar hij bleek niet bestand tegen het hoge tempo van het peloton.

Kopgroep

Kort na de manhaftige poging ontstond een serieuze kopgroep. Initiatiefnemer Bergsma kreeg Rob Hadders mee.

Nadat de twee waaghalzen vele bonuspunten in de tussensprint pakten, wisten acht schaatsers het leidende duo te achterhalen. Het negental werkte vervolgens eendrachtig samen en ringeloorde het peloton.

Bob de Vries, vorige week winnaar in Heerenveen, kwam in de kopgroep ten val. Ook zijn ploeggenoot Bob de Jong, die al kansloos was voor de hoofdprijs, stuiterde tegen het ijs.

De Vries wist op eigen kracht terug te komen. ''Maar dat brak me in de finale op. Ik kon bijna niet meer’’, hijgde De Vries.

Eindsprint

Na de aanval van De Vries zette Ariëns met nog een ronde te gaan de eindsprint in. Hij werd op het laatste rechte stuk naar de eindstreep voorbij gereden door Bergsma.

''Ik heb me vandaag mooi kunnen inrijden voor de NK afstanden’’, zei Bergsma.

''In Thialf probeer ik me aanstaande vrijdag op de vijf kilometer te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden. Als ik goed ben, moet dat haalbaar zijn.’’

Reitsma

Bij de vrouwen won Mireille Reitsma de race over zestig ronden. De MKBasic-rijdster uit Emmeloord troefde in de eindsprint drie medevluchters af.

Lisanne Soemanta eindigde als tweede, voor Jolande Langeland. Mariska Huisman finishte als zevende en blijft leidster in het klassement.

Winnares Reitsma maakte verreweg de meeste indruk op de Utrechtse kunstijsbaan. Ze reed eerst het peloton aan flarden en vervolgens de omvangrijke kopgroep.

''Er zaten te veel goede sprinters in de vluchtgroep. Ik ben niet goed in dat werk. Vandaar dat ik steeds demarreerde. Uiteindelijk kreeg ik drie vrouwen mee waarvan ik wist dat ik sneller was’’, aldus Reitsma.


Lees meer over:

Jorrit Bergsmakpn marathon cup

Aanbevolen artikelen