HOOGEVEEN - De schaatssport moest het een jaar lang stellen zonder Sven Kramer. Nu de veelvoudig kampioen weer fit is, is de grote vraag of hij de concurrentie bij grote kampioenschappen direct weer tot een bijrol kan veroordelen.

Of duurt het even voordat Kramer zijn oude niveau weer haalt? En wordt hij ooit wel weer zo goed als hij was voor zijn bovenbeenblessure? Kramer zelf lijkt zich nog niet zo druk te maken om de antwoorden op die vragen.

''Ik ben voorlopig gefocust op de vijf kilometer'', zo legde de 25-jarige Fries donderdag in Hoogeveen uit. Dat is ook de enige afstand waar Kramer volgende week bij de Nederlandse afstandskampioenschappen in Heerenveen aan meedoet.

''De vijf kilometer is de basis. Van daaruit wil ik uitbouwen en toewerken naar allroundtoernooien. Dat is nu nog niet aan de orde.''

Oude niveau

Schaatsbond KNSB besloot maandag om Kramer toe te voegen aan het deelnemersveld van de NK. De pupil van trainer Gerard Kemkers dook zaterdag in Inzell op de 5000 meter met 6.23,05 ruim onder de limiet voor de NK.

Kramer: ''Het doel is om op mijn oude niveau terug te keren, en misschien zelfs wel op een hoger niveau. Ik wil er weer van begin tot eind in kunnen knallen.''

Voorlopig is de regerend olympisch kampioen op de vijf kilometer al lang blij dat hij weer schaatst. Er was lange tijd onduidelijkheid omtrent de blessure van Kramer, die niet meer goed kon afzetten met zijn rechterbeen.

De TVM'er liet zich door verscheidene specialisten onderzoeken, maar de oorzaak van de blessure werd niet gevonden. Aan de hand van sportarts Peter Vergouwen werkte Kramer een lang traject af, waarbij hij zich veel liet behandelen en ook veel rust nam. Uiteindelijk met succes.

Motivatie

Nu Kramer terug is, spreken sommige concurrenten al waarschuwende taal. Meerdere schaatsers gaven al aan dat de rentree van het boegbeeld motiverend werkt. Iedereen wil van hem winnen.

''De concurrentie is breder en beter geworden'', aldus Kramer, die donderdag te horen kreeg dat TVM het aflopende contract met de schaatsploeg met twee jaar verlengde. ''Ik kan nu wel zeggen: ik wil Europees - en wereldkampioen allround worden, maar dan moet ik eerst op niveau komen. En dat ben ik nu nog niet.''