AMSTERDAM - Sven Kramer liet zaterdagmiddag in Inzell zien dat er weer rekening met hem moet worden gehouden. De Fries zette na anderhalf jaar afwezigheid door een slepende blessure de snelste tijd op de klokken op de 3000 meter.

Kramer bleef daarmee slechts vier seconden verwijderd van zijn eigen persoonlijke record op die afstand. Een uitstekend scenario voor zijn langgekoesterde terugkeer.

"Concluderend kun je wel spreken van een goed begin, ja", sprak Kramer na afloop tegenover NUsport. "Ik ben erg blij met hoe het hier vanmiddag gegaan is."

Geen verrassing

Kramer schaatste zijn eerste wedstrijd in anderhalf jaar. "Het is geen verrassing voor me, deze prestatie. Maar het is weer een bevestiging dat ik op de goede weg ben."

"Ik moest er wel weer aan wennen om zo diep te gaan", beschreef Kramer zijn race. Ook op de andere nummers denkt hij daar tegenaan te lopen. "Ik moet elke afstand opnieuw beleven. In dat proces moet ik terug zien te keren naar het niveau waarop ik ooit zat."

Over drie weken kan Kramer zich op de NK afstanden kwalificeren voor de World Cup. "Maar als dat niet lukt, dan is er ook geen man overboord", temperde hij de verwachtingen.

Opgelucht

Ook assistent-coach Geert Kuiper was opgelucht dat hij Kramer weer een wedstrijd zag winnen. "Hij kan straks vertrouwen op wat er nu geweest is. Dit heeft hij vast binnen."

"Ik heb me weleens zorgen gemaakt of Sven ooit weer op niveau zou kunnen schaatsten. Daarom is dit een mooi moment", vatte hij samen."