SEINAJOKI - De Nederlandse heren hebben dit weekeinde voor het eerst sinds 2001 geen podiumplek veroverd in het eindklassement van de WK junioren. Alleen de dames Pien Keulstra en Lotte van Beek pakten respectievelijk de zilveren en bronzen plak.

In de Finse plaats Seinäjoki werd Maurice Vriend de beste Nederlander bij de jongens, hij eindigde als vierde. Het podium werd volledig in beslag genomen door Noorse schaatsers: Sverre Lunde Pedersen (1e), Simen Spieler Nilsen (2e) en Kristian Reistad Fredriksen (3e).

De afgelopen vier jaar ging de titel steeds naar een Nederlandse jongen: Koen Verweij (2x), Jan Blokhuijsen en Sjoerd de Vries. Sinds 1988 werd slechts driemaal geen enkele oranje-schaatser naar het podium geroepen: in 2000, 2001 en 2011.

Vrouwen

Bij de vrouwen ging de titel naar Karolina Erbanova uit Tsjechië. Zij bleef Pien Keulstra en Lotte van Beek voor. Op de ploegachtervolging viel er echter ook een historisch dieptepunt te noteren.

Voor het eerst sinds de invoering van dit teamonderdeel bij de WK junioren - in 2002 - ging het goud niet naar Nederland. De oranje-meisjes werden in de kwalificaties gediskwalificeerd, omdat ze tweemaal met een volledige schaats buiten de baan kwamen.

Geluk

De jongens hadden op deze discipline veel geluk. In de finale kwamen de Noorse junioren op een comfortabele voorsprong, maar ging Fredriksen tegen de vlakte. Vriend, Thomas Krol en Frank Hermans profiteerden optimaal en eisten het goud op.