HEERENVEEN - De erelijst van de Marathon Cup liegt nooit. Wie wint, moet een topper zijn. Arjan Stroetinga, Bob de Vries, Sjoerd Huisman, Jan Maarten Heideman en Cedric Michaud waren dat in het verleden ook.

Zaterdag pakte de 24-jarige Karlo Timmerman definitief de KPN Cup.

Hij sprokkelde in achttien wedstrijden verreweg de meeste punten bij elkaar en behoort daardoor ook een klein beetje tot de schaatselite.

Rob Hadders en Geert Plender werden respectievelijk tweede en derde in het eindklassement.

Dagzege

De dagzege in Heerenveen was voor Wubben. De 39-jarige schaatser uit Pijnacker maakte veel indruk in de verlengde wedstrijd over 150 ronden.

Samen met negen rijders had hij twee ronden voorsprong op het peloton.

Wubben, die zijn laatste wedstrijd uit zijn loopbaan reed, troefde in de eindsprint met nauwelijks waarneembaar verschil Geert Plender (tweede) en Bob de Vries af.

Karlo Timmerman had zich vorige week reeds verzekerd van de eindzege in de competitie.

Wereldbekerwedstrijden

Het marathoncircus trok dit seizoen achttien dagen lang dwars door Nederland, voor in totaal 910 kilometers op kunstijs.

Timmerman finishte in de afsluitende wedstrijd in de Heerenveen anoniem in het peloton. De 24-jarige student accountancy is een echte rekenaar.

Op 27 november vorig jaar nam hij in het klassement de leiding over van Jorrit Bergsma, die samen met ploeggenoot Bob de Vries vele marathons liet schieten ten faveure van de wereldbekerwedstrijden op de langebaan.

Timmerman profiteerde bij tijd en wijle van de afwezigheid van de twee Friezen, die de cup ook hadden kunnen winnen.

Controleren

Toen Timmerman klassementsleider werd, beperkte hij zich tot het controleren van de koers. Het aanvallen liet hij aan anderen over.

''Het ligt er maar aan wat je doelstelling is. Ik had het klassement nooit op een andere manier kunnen winnen. Ik moest wel bekeken rijden."

"Ja, ik wilde ik vaak mijn krachten sparen, want als je dat niet doet dan loop je het risico om ziek te worden. Het is namelijk ook een kunst om fit te blijven."

"Daarnaast heb ik veel aan mijn ploeggenoten Geert Jan van der Wal, Douwe de Vries, Sjoerd Huisman en Sander Kingma te danken. Zij hebben heel wat gaatjes voor me dicht gereden.’’

Voldoening

Bij Timmerman, die eerder dit seizoen in Veenoord en Haaksbergen een marathon op natuurijs won, straalde de voldoening van zijn gezicht.

''Ik ben nog nooit zo blij geweest. Het seizoen is nu gelukkig over. Ik reed vandaag op mijn tandvlees.’’

Afscheid

Dat kon niet gezegd worden van routinier Kurt Wubben. In zijn afscheidswedstrijd steeg hij boven zichzelf uit.

''Ik zat twee keer bij de goede ontsnapping. We pakten twee rondjes voorsprong op het peloton."

"Ja, ik ben in vorm. Maar dat weerhoudt me niet om te stoppen. Ik kan het schaatsen niet meer combineren met mijn werk en gezin. Het is mooi geweest’’, aldus Wubben.