NIEUWEGEIN – Het voortbestaan van het BAM-schaatsteam in de huidige vorm hangt aan een zijden draadje. De topploeg van de laatste jaren in het marathonschaatsen dreigt te scheuren door verschillende meningen over de koers voor de nabije toekomst.

Inmiddels zijn de schaatsers voor de keuze gesteld: rijden bij BAM of mee met coach Jillert Anema.

Zo zwart-wit is de situatie inmiddels volgens de succescoach. Anema wil met zijn schaatsers toewerken naar de Olympische Spelen van 2014 in Sochi volgens een weg en een financieel plan waarvoor geen draagvlak is bij de overkoepelende stichting Groenoranje.

"Zoals het er nu uitziet komt er naast de schaatsploeg van BAM een Team Anema. En de rijders is de vraag gesteld waar ze voor kiezen. Daar schrok ik wel van. Eerlijk gezegd ben ik hierdoor behoorlijk uit het veld geslagen."

Afscheid

BAM gaat hoe dan ook verder zonder Jillert Anema. Het aflopende contract van de trainer wordt niet verlengd vanwege een verschil van inzicht op het organisatorische vlak.

Anema: "Ik heb inmiddels ook bericht gehad van het management dat we afscheid van elkaar nemen."

Overigens is Anema daarbij wel de eerste om op te merken dat BAM volkomen in zijn recht staat. "BAM is altijd goed geweest voor ons. En als zij onze visie en de weg die wij willen inslaan niet zien zitten, staat het ze absoluut vrij andere keuzes te maken."

Deur staat open

Dat neemt niet weg dat de Fries de huidige gang van zaken betreurt. Hij had graag in de huidige organisatie een vervolg gegeven aan de weg die is ingeslagen.

"En die insteek hebben we nog steeds. BAM heeft simpelweg de oudste rechten en als zij verder willen, gaan wij graag mee. Die deur staat nog steeds open."

Filosofie

Anema heeft dit seizoen het gelijk aan zijn zijde gekregen in zijn filosofie over de aanpak van de vijf en tien kilometer. Hij heeft steeds gezegd dat op die afstand het best te presteren is in combinatie met de marathon. "Ik zag wat onze jongens kunnen, en wilde vorig jaar al zo'n combinatieteam. Dat hebben we nu gedaan, en we zijn heel succesvol geweest."

Om een vervolg aan dat proces te geven, zijn keuzes nodig, stelt Anema. "Omdat de langebaan nauwkeuriger luistert dan de marathon. Zelfs als je niet helemaal fit bent kun je een marathon nog winnen. Op de langebaan is dat ondenkbaar. Als je op de vijf en tien kilometer ook maar ietsje minder ben dan de rest, zie je dat meteen."

Faciliteiten

Ook de faciliteiten vragen een andere benadering. "In Zweden hebben we eens met vijftien man in een huisje gezeten van maar een paar vierkante meter en slechts één toilet. Dat huisje heeft twee weken lang naar stront geroken. Vorig jaar hadden we in Oostenrijk geen eigen douche en toilet."

"De door de organisatie geboden faciliteiten waren onvoldoende, en dat breekt op. Aan de Weissensee komt daar ook nog eens elk jaar het geouwehoer rond rijders bij. Steeds wordt er getrokken aan mijn schaatsers."

Langjarige contracten

Daarom wilde Anema het graag anders. Langjarige contracten voor zijn schaatsers, meer trainingskampen en hogere salarissen. "Ik begreep ook wel dat ze geen langebaansalaris geboden kon worden, maar dan minstens een topmarathonsalaris. Daarbij heb ik zelfs voorgesteld de budgetten voor trainingskampen uit te keren als salaris."

Op die manier zouden de trainingskampen door de schaatsers zelf worden betaald en hoefde Anema geen rekenschap af te leggen voor keuzes en uitgaven. "Dat zouden we dan zelf kunnen regelen. Op die manier kunnen we dan zorgenvrij toewerken naar Sochi. Want let wel: dat is de enige drijfveer."

En hoe sterk die drijfveer is, heeft Anema de afgelopen dagen ervaren. "Rijders is tot vijftig procent salarisverhoging geboden als ze blijven schaatsen voor BAM. Maar dat hebben ze geweigerd omdat ze als team naar Sochi willen."

Verantwoordelijkheid

Nu vaststaat dat de keuze voor Anema een breuk met BAM inhoudt, betekent dit dat Bob de Vries, Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga en Bob de Jong volgend seizoen zeker niet meer in het bekende groenoranje pak rijden.

Anema: "Ik vind het mooi dat de jongens kiezen voor hun sportieve ambities, maar ik besef tegelijkertijd dat dit voor mij veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ze laten goede salarissen lopen om met mij en met elkaar te blijven werken."