FALUN - Kurt Wubben heeft zaterdag in het Zweedse Falun de laatste schaatsmarathon van het Grand Prix Circuit op zijn naam gebracht. De 38-jarige schaatser uit Pijnacker maakte veel indruk op zijn concurrenten.

Hij ontsnapte in de slotfase uit een kopgroep van vijf man en reed vervolgens solo naar de eindstreep. Ruud Borst en Douwe de Vries werden in de 150 kilometerrace respectievelijk tweede derde.

Wubben, die volgende week 39 jaar wordt, stopt na dit seizoen met schaatsen. Karlo Timmerman, die de wedstrijd nabij Falun niet uitreed, werd winnaar van het eindklassement.

De omstandigheden waren verre van ideaal. De temperatuur lag rond de 20 graden onder het vriespunt.

Kopgroep

Wubben, die vorig jaar in het Finse Kuopio ook de finale van de Grand Prix won, was na ruim 100 kilometer de initiatiefnemer van de kopgroep. De oud-pupil van Elfstedenwinnaar Henk Angenent kreeg vier rijders mee.

In de vluchtgroep met Wubben, Ruud Borst, Douwe de Vries, Bram Bruschke en Koos Kortekaas werd eendrachtig samengewerkt. De achtervolgers lagen in korte tijd in geslagen positie.

In de finale liet Wubben zien dat hij nog lang niet versleten is. Hij plaatste een vlijmscherpe demarrage. Niemand kon volgen.

Wubben legde de laatste 5 kilometer solo af en kwam zielsgelukkig over de eindstreep. ''Nee, mijn besluit staat vast. Ik stop na dit seizoen met schaatsen.’’

Grand Prix

De race in Zweden was de laatste in de reeks van vier Grand Prix-wedstrijden. Achter Timmerman eindigde Douwe de Vries met 13 punten achterstand als tweede. Sjoerd Huisman werd derde in de eindstand.

Bij de vrouwen won Daniëlle Bekkering de finalerace. De Groningse boerendochter was na 100 kilometer in de eindsprint de snelste van een kopgroep van elf rijdsters. Het was de tweede seizoenszege voor Bekkering, die vorig jaar winnares van het klassement werd.

De eindzege ging nu in Zweden naar Mariska Huisman, die in de strijd om de dagzege als tweede eindigde. Andrea Sikkema legde beslag op de tweede plaats.