MOSKOU – De Nederlandse aflossingsploegen hebben zich bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou gekwalificeerd voor de halve finales. De mannenploeg bleef dichtbij de Chinese ploeg en verzekerde zich daarmee van de tweede plaats.

Het team, met Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Freek van der Wart, hield de ploegen van Oekraïne en Turkije achter zich. Zaterdag neemt de Europees kampioen het voor een finaleplaats op tegen China, Japan en Italië.

Het Nederlandse vrouwenteam, met Annita van Doorn, Yara en Sanne van Kerkhof en Jorien ter Mors, moest achter de Chinese en Italiaanse ploeg genoegen nemen met een derde plaats. Met de derde tijd van de dag verzekerde het Nederlandse team zich wel van de kwartfinales.

Lastige opgave

In de halve finale wacht het team een lastige opgave. Het viertal neemt het op tegen Canada, Korea en Japan, drie ploegen die hoger in het wereldbekerklassement staan dan Nederland.
Belangrijke punten

De laatste twee wereldbekerwedstrijden zijn belangrijk voor beide Nederlandse ploegen. Er kunnen in Moskou en volgende week in Dresden belangrijke punten worden verdiend.

Voor kwalificatie voor de wereldkampioenschappen in Sheffield is een plek in de top zeven noodzakelijk. Beide teams staan er goed voor. De Nederlandse mannen bezetten momenteel de vijfde plaats in het wereldbekerklassement, de vrouwen staan zesde.

Amerikanen

Het Amerikaanse vrouwenteam, de nummer drie uit het wereldbekerklassement, liep in de voorrondes tegen een penalty aan en is daardoor uitgeschakeld voor de halve finales.

Ook bij de Amerikaanse mannen (tweede in de rangschikking) verliep de aflossing niet naar wens, het team werd verslagen door de Japanners en Italianen en ligt daardoor uit het toernooi.