MOSKOU – Jorien ter Mors, Annita van Doorn en Niels Kerstholt hebben op de kwalificatiedag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Moskou de halve finales bereikt op de 1500 meter. In totaal legde de Nederlandse ploeg beslag op negen plaatsen in het hoofdtoernooi.

Zes van negen plaatsen worden bezet door Ter Mors, Van Doorn en Sjinkie Knegt. Zij wisten zich op beide afstanden te verzekeren van de hoofdrondes. Op de 1500 meter deden Van Doorn en Ter Mors dat met een derde plaats als tijdsnelsten.

Op de 1000 meter was Ter Mors ook afhankelijk van een snelle tijd, Van Doorn verdiende met een tweede plaats een plek in de volgende ronde.

Sjinkie Knegt

Op dezelfde afstand wist Knegt met twee keer winst door te dringen tot de kwartfinales. Ook op de tweede 1000 meter bereikte de 21-jarige Fries het hoofdtoernooi.

Kerstholt won op de 1500 meter zijn voorronde, voor de Chinees Weilong Song en de Rus Vyacheslav Kurginyan. Op de 1000 meter kwam de Utrechter tekort.

Achter de Canadees Remi Beaulieu en de Rus Evgeny Kozilin werd Kerstholt derde, niet genoeg voor de kwartfinales. De 18-jarige Christiaan Bökkerink liep in zijn tweede voorronde tegen een diskwalificatie aan.

Van der Wart

Op de 500 meter sprintte Freek van der Wart achter de Olympisch kampioen op deze afstand, Charles Hamelin, naar de tweede plaats en kwalificeerde zich daarmee voor de kwartfinales.

Ook Yara van Kerkhof, die bij de Nederlandse kampioenschappen verraste met zilver op de 500 meter, wist zich te plaatsen.

Katerina Novotna, voormalig Europees kampioene, verslikte zich in de Zoetermeerse en kreeg daarvoor een penalty. Van Kerkhof kreeg via een toevoeging toegang tot de kwartfinales.

Ho-Suk Lee

Regerend wereldkampioen Ho-Suk Lee struikelde in de voorrondes. De Koreaan ging onderuit in de tweede ronde en is daardoor nog niet verzekerd van het hoofdtoernooi op de 500 meter.

Zondag krijgt Lee in de herkansingen een nieuwe kans om zich bij de laatste zestien te scharen.