UTRECHT - Anderhalve week zit ze er al, in Calgary. Nu, twee dagen voor het Essent ISU WK Allround komen de zenuwen een beetje opzetten bij Diane Valkenburg.

Het is haar derde WK. In 2008 en 2010 nam de Control-rijdster ook deel aan het kampioenschap. Ze werd respectievelijk tiende en zevende, goede uitslagen gereden in Berlijn en in Heerenveen.

Nu mag Valkenburg kijken wat ze waard is op “een van mijn favoriete banen”. De ambiance van de Olympic Oval in Calgary maakt dat ze met plezier naar het toernooi kan toewerken.

Doelen

“We zijn hier nu anderhalve week en ik heb het erg naar mijn zin. Het heeft altijd wel iets om hier te zijn. De Canadezen zijn vriendelijk, de sfeer in de ploeg is goed. En het ijs natuurlijk ook.”

Ook al reed Valkenburg een overtuigend EK Allround in Collalbo – ze werd er vierde – toch durft ze niet direct uit te spreken voor welke klassering ze in Canada gaat. “Het wordt vaak gezegd, maar het is echt waar. Ik wil gewoon vier goede afstanden rijden en dan zien we zondag wel waar dat toe leidt.”

Prikkeling

In 2010 lukte dat niet. Toen ging ze op de 1500 meter bijna onderuit. Toch werd ze met maar drie goede afstanden en één tegenvallend onderdeel zevende. Met dat in het achterhoofd en het goede optreden op het EK geeft Valkenburg toe dat ze hoopt op een top-5-klassering. “Met vier goede afstanden moet dat kunnen, maar het blijft moeilijk te voorspellen.”

Er valt voor het WK nog maar weinig aan de vorm te sleutelen. De komende dagen staan vooral in het teken van rust. “We gaan vandaag en morgen nog wel even het ijs op voor een korte prikkeling. Dan rijden we een steigerung en pakken we een rondje op snelheid mee.” Nog twee dagen nagelbijten en dan kan Valkenburg bewijzen of ze voldoende geprikkeld is.