UTRECHT - Wouter Olde Heuvel is een rustige jongen. Hij opereert graag op de achtergrond en laat het liefst alleen de benen spreken. Zaterdag en zondag is het zover, dan wil hij laten zien dat hij meetelt als allrounder op het Essent ISU WK Allround in Calgary.

“Ik verwacht er veel van”, blikt Olde Heuvel vooruit. “Het ijs ligt me hier veel beter dan Collalbo en ik hoop dat ik mijn vorm van het NK Allround weer te pakken heb.”

Op het KPN NK Allround stak Olde Heuvel boven zijn concurrenten uit en won het NK in Thialf met een indrukwekkende afsluitende 10.000 meter.

Verwachtingen

Hij ging met veel verwachtingen naar het Essent ISU EK Allround in Collalbo, maar verprutste daar zijn toernooi al op de eerste afstand, de 500. Uiteindelijk werd hij vierde.

Hij was behoorlijk teleurgesteld, maar er zit ook een voordeel aan zijn tegenvallende EK, geeft Olde Heuvel toe. De aandacht gaat nu vooral uit naar Jan Blokhuijsen en Koen Verweij, die beiden op het podium reden in Italië. “De druk ligt nu bij hen. Dat is wel prettig.”

Luwte

Bovendien is Olde Heuvel het gewend om in de luwte aan zijn eigen toernooi te werken. “Het was vroeger ook zo, achter Sven. Kijk, wat de media doen kan mij niet schelen. Ik ben er nuchter onder. Het gaat mij gewoon om het schaatsen.”

Wanneer het om het schaatsen gaat is Olde Heuvel duidelijk. Met een goede 500 meter zaterdag is alles mogelijk. Het wordt sowieso een spannend toernooi, want er zijn titelkandidaten genoeg.

Goed fris

“Het hele EK-podium (Ivan Skobrev, Blokhuijsen en Verwij – red.) is sterk. Ook verwacht ik bij de Amerikanen Jonathan Kuck en Shani Davis. En ik denk dat Håvard Bøkko weer goed in vorm is. Het EK was een uitzondering”, meent Olde Heuvel.

Hij heeft nog twee dagen om “goed fris te worden.” Een beetje op bed liggen en naar de 500 en 5000 toewerken. Zonder spanning. “Want”, stelt hij droog, “wie er nu al last heeft van zenuwen rijdt geen goed toernooi.” Dat zit bij hem wel goed: Olde Heuvel is de rust zelve.