CALGARY - Wanneer Ireen Wüst (24) de afgelopen jaren naar de Olympic Oval van Calgary kwam, keek ze niet eens naar de metershoge doeken waarop de wereldrecords staan geschreven.

De TVM-schaatsster worstelde nog met de gevolgen van een fikse overtraindheid en ze wenste zich weinig illusies te maken.

Maar die periode ligt achter haar. In aanloop naar het WK allround, komend weekeinde in Calgary, had ze eindelijk weer redenen met een schuin oog naar die toptijden te kijken.

Wüst voelt zich weer de schaatsster die in 2006 en 2007 tot ongekende hoogte reikte. De overtraindheid is volledig uit haar systeem en het lijf kan weer wat het hoofd wil.

Toptijden

''Het wordt wel leuker om hier te schaatsen, want die toptijden liggen weer in mijn bereik'', kenschetst ze de situatie. ''Er is ook een tijd geweest dat het echt niet haalbaar was.''

Het is een prettige gedachte, zo vlak voor de mondiale titelstrijd allround. De schaatsster uit Goirle zal dit weekeinde de strijd aangaan met de Europees allroundkampioene Martina Sablikova (Tsjechië) en de regerend wereldkampioene sprint Christine Nesbitt (Canada).

Aangezien het kampioenschap wordt gehouden op het razendsnelle ijs van Calgary ligt het voor de hand dat er toptijden worden gereden. Of er een wereldrecord sneuvelt, is toch twijfelachtig. Daarvoor lijken de huidige records te scherp te staan. ''Het is geen doel op zich'', zegt Wüst. ''Maar het zou toch heel mooi zijn als het lukt.''

Roemloos

Iets meer dan een jaar geleden eindigde ze nog roemloos als twaalfde tijdens een wereldbekerwedstrijd 1500 meter op het razendsnelle ijs van Calgary. Met haar tijd van 1.56,10 kwam ze bij lange na niet in de buurt van het wereldrecord van de Canadese schaatsster Cindy Klassen: 1.51,79.

Sinds de Brabantse de weg omhoog weer heeft gevonden, durft ze na jaren ook weer te dromen van wereldrecords. En dan vooral op de schaatsmijl, de afstand waarop ze een jaar geleden in Vancouver olympisch kampioene werd.

''Het lijkt me mooi om de eerste vrouw te zijn die onder de 1.50 schaatst. Dat wil ik écht héél graag'', vertelt Wüst. ''Het geeft me een kick wanneer ik daarin zou slagen.'' Dat die barrière voorlopig nog niet in het zicht lijkt, daar is de onverzettelijke rijdster het niet mee eens: ''Als je écht iets wilt, kan je soms meer dan je denkt.''

Koning te rijk

Het laatste wereldrecord van Wüst dateert uit haar juniorentijd, toen ze als 17-jarige in haar eentje de oversteek maakte naar Calgary. Tijdens de Oval Finals verbeterde ze op de 1000, 1500 en 3000 meter de mondiale toptijd en kreeg als dank 750 euro en een fototoestel. ''Ik was de koning te rijk'', vertelt ze met glunderende ogen.

Bij de senioren klokte ze echter nog nooit de beste tijd ooit. En die lacune in haar erelijst moet zo snel mogelijk worden opgevuld, vindt de eerzuchtige Wüst. ''Ik wil in mijn carrière toch wel een wereldrecord hebben'', erkent ze. ''Maar goed, ik heb nog de tijd. En dit weekeinde ben ik hier toch vooral voor de wereldtitel. Die is tien keer meer waard.''