GRONINGEN - Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors hebben zondag voor het eerst in hun loopbaan de nationale shorttracktitel bij de senioren veroverd. Beiden hadden zondag in Groningen de afsluitende superfinale over 3000 meter nodig om het nationale kampioenschap zeker te stellen.

Bij de mannen leek Niels Kerstholt op weg naar zijn vijfde titel, toen hij zondag de 1000 meter op zijn naam wist te schrijven.

Zaterdag was de ervaren Utrechter ook al de beste op de 500 meter. Door zijn zege op de kilometer nam Kerstholt de leiding in het klassement over van Knegt, maar de 21-jarige Fries sloeg uiteindelijk toe in de afsluitende 3000 meter.

De Laat

De slotafstand won Knegt niet. De 16-jarige Itzhak de Laat reed al vroeg weg en nam een ronde voorsprong. Knegt schaatste naar de tweede plaats, voldoende om Kerstholt in het eindklassement te passeren. De 27-jarige Utrechter moest genoegen nemen met zilver, het brons ging naar Freek van der Wart.

Bij de vrouwen had Ter Mors voor de afsluitende superfinale een klein gat geslagen met Annita van Doorn. Ter Mors won zondag 1000 meter, voor Van Doorn.

Aanval

Ter Mors wachtte in de eindstrijd over 3000 meter niet af. Ze ging vijf ronden voor het einde in de aanval, Van Doorn wist het gat nog wel te dichten maar kwam 0,05 seconde te kort voor de eerste plaats op de afsluitende afstand en de titel. Yara van Kerkhof veroverde brons.