MOSKOU - Een topsprintster met een redelijke drie kilometer in de benen, de vrouw van de lange adem of de schijnbaar ultieme allroundster. Dat zijn de drie topfavorietes bij de wereldkampioenschappen allround in Calgary (12-13 februari).

Wereldkampioene sprint Christine Nesbitt, Martina Sablikova (olympisch kampioen op de drie en vijf kilometer) en alleskunner Ireen Wüst maken zich op voor een heet gevecht op het snelle Canadese ijs.

Dat het een ongemeen spannende strijd zal worden, werd afgelopen weekeinde nog eens onderstreept tijdens de laatste internationale ontmoeting vóór de WK. Bij het wereldbekerevenement in Moskou behield Nesbitt haar ongeslagen status op de 1000 en 1500 meter en eiste Sablikova de overwinning op bij de 3000 meter.

En Wüst? Die toonde zich een ware allroundster door zowel op de 1000, 1500 en 3000 meter het zilver te claimen.

Ondanks haar fraaie medaille-oogst was de schaatsster van TVM kritisch op zichzelf. Vooral haar matige start op de 1500 meter was Wüst een doorn in het oog. Toen het startschot klonk, viel de Brabantse bijna voorover, waarna ze moeite had om in haar ritme te komen.

Alerter

''Ik moet alerter zijn'', zei Wüst, die desondanks slechts 0,13 seconde toegaf op Nesbitt. ''Bij de EK allround maakte ik op de 500 meter een foutje. En nu weer. Straks in Calgary mag dat niet gebeuren, dan gooi ik weer een titel weg.''

De 24-jarige rijdster werd in 2007 voor de laatste keer gekroond tot 's werelds beste allroundster. Het jaar daarop moest ze de titel laten aan haar toenmalige ploeggenote Pauline van Deutekom en veroverde ze zilver. In 2009 en 2010 bleek brons het hoogst haalbare.

In de fraaie Krilatskoe-hal leek Wüst eindelijk weer op de vrouw die zich in 2007 ontpopte tot een ware alleskunner. In dat jaar werd ze niet alleen wereldkampioene allround, maar veroverde ze ook zilver bij zowel de WK sprint en EK allround.

Overtraind

Een jaar na dat succesvolle seizoen raakte de pupil van coach Gerard Kemkers echter overtraind, waarna ze puur op karakter de aansluiting met de wereldtop behield. In 2010 vond Wüst weer echt de weg omhoog, hetgeen in Vancouver resulteerde in een olympische titel op de 1500 meter.

Na afloop van haar sterke optreden op de drie kilometer (1,38 seconde achter Sablikova) vertelde Wüst dat ze het gevoel had - na drie volle jaren - volledig te zijn hersteld van die overtraindheid. ''Het systeem is weer helemaal goed'', sprak de kopvrouw van TVM, die dinsdag al naar Calgary vertrekt. ''Daar kan ik alleen maar blij mee zijn.''

In Moskou pakte Wüst geen enkele individuele zege en dat scenario zou zich ook kunnen voltrekken in Canada. Op de 500 en 1500 meter lijkt Nesbitt de beste papieren te hebben, terwijl Sablikova op de drie en vijf kilometer een klasse apart is.

Mocht de Nederlandse - net zoals afgelopen weekeinde - echter overal als tweede eindigen, dan kan ze toch zomaar wereldkampioene worden. ''Maar in Calgary moet wèl alles kloppen'', zei Wüst, nog balend van enkele onvolkomenheden. ''Foutjes maken is voor beginnelingen. En dat ben ik inmiddels niet meer.''