UTRECHT – Ivan Skobrev steekt in goede vorm. De Europese allroundkampioen won op vrijdag de 1500 meter op de Essent ISU World Cup in Moskou. Zondag gaat hij voor zijn tweede overwinning, op de 5000 meter. Hij start in de tiende en laatste rit tegen Bob de Jong.

Eén rit ervoor neemt Bob de Vries het op tegen Håvard Bøkko, terwijl in de achtste rit een direct duel tussen Jorrit Bergsma en Wouter olde Heuvel voor vuurwerk zou kunnen zorgen.

Ook de Europese vice-kampioen allround, Jan Blokhuijsen rijdt de vijf kilometer, als eerste tegen Justin Warsylewicz uit Canada.

Op herhaling

Op de tweede 500 meter bij de dames mag Margot Boer op herhaling. De Nederlandse start net als vrijdag in de laatste rit tegen Jenny Wolf. Annette Gerritsen mag het opnemen tegen Shannon Rempel in rit 11.

Ook Laurine van Riessen, Thijsje Oenema en Mayon Kuipers starten op de tweede 500 meter van het wereldbekerweekend.

De Koning en Smeekens

Op de 500 meter bij de mannen neemt Simon Kuipers in de eerste rit de plaats van Ronald Mulder in en rijdt tegen de Duitser Samuel Schwarz. Jacques de Koning, die vrijdag brons op de kortste afstand pakte treedt zaterdag aan tegen Jan Smeekens.

Hein Otterspeer en Stefan Groothuis rijden ook de 500. In de laatste rit start de winnaar van vrijdag, Pekka Koskela, tegen de Japanse Ryohei Haga.

Zware opgave

Op de 1500 meter staat Marrit Leenstra voor een zware opgave. Ze start in de laatste rit tegen Catherine Nesbitt. De Canadese won dit seizoen alle wereldbekerwedstrijden over de metrische mijl.

Ireen Wüst strijdt ook tegen een Canadese: Brittany Schussler. Laurine van Riessen neemt het op tegen Ida Njåtun. In de eerste rit start ook Diane Valkenburg, die met haar 3000 meter van vrijdag toonde in vorm te zijn. Ook Jorien Voorhuis rijdt de 1500 meter.