MOSKOU - Diane Valkenburg heeft vrijdag bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou op overtuigende wijze de B-groep 3000 meter gewonnen.

De schaatsster van de Controlploeg bereikte na 4.08,71 de finish en eiste daarmee het goud op. Met deze tijd had Valkenburg in de A-divisie het brons gewonnen.

Bij de 'elite' waren alleen Martina Sablikova (4.04,03) en Ireen Wüst (4.05,41) sneller. Linda de Vries eindigde in de B-groep als tweede: 4.11,04.

Door haar snelle tijd mag Valkenurg meedoen aan de WK afstanden. De schaatsster van Control bereikte de finish na 4.08,71 en won daarmee op overtuigende wijze de B-groep. Met die tijd zou Valkenburg een uur eerder nog het brons hebben geclaimd in de A-divisie.

Selectieregels

Toen ze de selectieregels van de schaatsbond KNSB doorpluisde, kwam ze vervolgens tot de conclusie dat ze ermee een ticket voor de WK afstanden had verdiend. Dat lag namelijk klaar voor de beste Nederlandse rijdster in Moskou, mits bij de top drie.

Valkenburg moest alleen Martina Sablikova uit Tsjechië (4.04,03) en landgenote Ireen Wüst (4.05,41) voor zich dulden. Aangezien Wüst zich via een andere regel (een hoge positie in het wereldbekerklassement) kwalificeerde voor de WK, ging het andere startbewijs naar Valkenburg. Het derde beschikbare ticket wordt later nog uitgedeeld.