MOSKOU - Het meest interessante duel op de 3000 meter voor vrouwen is opvallend genoeg de ontmoeting tussen de olympisch kampioene op de 1500 meter en de wereldkampioene sprint.

Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Moskou zal de strijd tussen Ireen Wüst en haar Canadese concurrente Christine Nesbitt met veel interesse worden gevolgd, aangezien beide schaatssters over twee weken tot de topfavorieten behoren bij het WK allround.

Juist de drie kilometer kan wel eens de sleutelafstand worden tijdens die titelstrijd, die van 11 tot en met 13 februari in Calgary plaatsvindt. Wüst zal op die afstand een gat moeten slaan met de wereldkampioene sprint.

Tijdens de loting werd bepaald dat de schaatsfans in Moskou vrijdag alvast een voorproefje op dat titanenduel krijgen. Wüst en Nesbitt schaatsen in de achtste rit, direct daarna komt Europees allroundkampioene Martina Sablikova (Tsjechië) samen met Brittany Schussler (Canada) op het ijs.

Voorhuis

Ook Jorien Voorhuis en Marije Joling doen mee in de A-groep. Diane Valkenburg en Linda de Vries komen in de B-divisie op het ijs.

Op de 1500 meter voor mannen werd olympisch kampioen Mark Tuitert in de negende rit gekoppeld aan zijn teamgenoot Stefan Groothuis. Een rit later komt Simon Kuipers bij de startlijn, samen met de Noor Havard Bokko. Ook Kjeld Nuis en Wouter olde Heuvel doen mee aan de schaatsmijl. Zowel de vrouwen als mannen werken vrijdag ook een 500 meter af.