AMSTERDAM – Sven Kramer baalt dat hij niet aan natuurijsmarathons heeft kunnen deelnemen. De geblesseerde langebaanschaatser had er om de overwinning kunnen rijden, zo vertelt hij vrijdag in Het Parool.

In het interview pocht Kramer: “Echt zonde, jongen. Als ik fit was geweest, had ik die hele BAM-toko van Jillert Anema aan gort gereden.”

De BAM-ploeg is de succesvolste marathonformatie van dit moment. Op het natuurijs gingen de afgelopen weken bijna alle overwinningen naar deze ploeg. Bob de Vries won het NK Marathon op natuurijs, Arjan Stroetinga de 100 van Earnewâld en Jorrit Bergsma de Ronde van Duurswold.

Tussendoor pakte de ploeg ook met Stroetinga nog het Nederlands Kampioenschap op kunstijs in Utrecht. Alleen bij de Ronde van Skarsterlân stond er geen BAM-rijder op de hoogste trede, maar daar was de ploeg niet aan de start verschenen.

De Jong

Kramer is niet de enige langebaner die flirt met het marathonschaatsen. Bob de Jong is dit seizoen lid geworden van de BAM-ploeg en rijdt een gecombineerd langebaan- en marathonprogramma.

En ook Ireen Wüst heeft al laten doorschemeren dat ze, mocht het kunnen, graag aan de Elfstedentocht deel zou nemen. Daarnaast heeft ook oud-langebaanschaatsers Erben Wennemars zich in het marathongewoel begeven, vooral met het oog op de Elfstedentocht.