LEMMER - Schaatsster Thijsje Oenema is donderdag in Lemmer Nederlands kampioene op de kortebaan geworden. De rijdster van Team Anker liet in de finalepoule van vier Leslie Koen achter zich. Oenema won al haar drie finaleritten. Leonie Smit werd derde voor haar zusje Janine Smit.

Oenema was in 2009 ook al eens de beste van Nederland op de kortebaan in Lekkerkerk. Ze had voor de drie finales van elk 140 meter in totaal 41,81 seconden nodig. Daarmee was ze bijna een seconde rapper dan Koen, die een tijd van 42,74 klokte.

Oenema werd begin deze week vijfde op de NK sprint in Heerenveen. De daarbij behorende reserveplek voor de WK sprint werd echter vergeven aan allroundkampioene Marrit Leenstra.

Dit tot onvrede van Oenema. ''Ik baal er ontzettend van. Het is eigenlijk oneerlijk. Ik heb deze week vier sprintafstanden gereden, zij schaatste één 500 meter.''

De schaatsster focust zich nu op de wereldbekerwedstrijden in Moskou eind januari, waar ze op de 500 meter mag deelnemen. ''Ik beschouw dit NK kortebaan als een mooie training voor die wedstrijden.''