HEERENVEEN - Haar overwinning bij het NK sprint werd volledig overschaduwd door het aangekondigde afscheid van Marianne Timmer. Maar daar had ploeggenote Margot Boer geen enkel probleem mee.

De rijdster van Team Liga hoopt over drie weken wèl in de schijnwerpers te staan, wanneer eveneens in Thialf de mondiale titelstrijd wordt gehouden.

''Marianne is het gezicht van de Nederlandse sprintvrouwen'', sprak de Woubrugse. ''Ik hoop in de toekomst ook grote titels te halen, zodat ik misschien haar carrière kan evenaren. Maar dan heb ik wel even de tijd voor nodig.''

Topfavoriete

In vergelijking met de uitpuilende palmares van Timmer is de erelijst van Boer inderdaad nog wat karig. Maar de pupil van coach Peter Kolder hoopt bij de WK sprint al een eerste grote prijs binnen te halen.

''Ik denk dat de concurrentie vooral uit Nederland zal komen'', zei Boer, die vooral kijkt naar Gerritsen en Van Riessen. Maar ook buitenlanders als Lee Sang-Hwa en wellicht Jenny Wolf kunnen het haar lastig maken.

''Of ik het vervelend vind om topfavoriete te zijn? Ach, iemand moet het zijn. Maar ik heb ook niet het idee dat ik er bovenuit steek. Het wordt een spannend toernooi.''

'Finetuning'

Boer bleef ploeggenote Annette Gerritsen en Laurine van Riessen ruim voor. Ze won beide 500 meters en eindigde op de 1000 meter steevast als derde. Gerritsen veroverde in Thialf driemaal zilver en sloot het toernooi af met een vierde plek op de 1000 meter.

''De 'finetuning' moet nog komen'', zei Gerritsen, die volledig hersteld is van een hamstringblessure. ''Ook moet ik bijvoorbeeld de bochten nog beter 'uitversnellen'. Maar ik kijk met veel vertrouwen uit naar het WK.''

Naast Boer en Gerritsen krijgen ook Van Riessen en Wüst startrecht voor de mondiale titelstrijd.