HEERENVEEN – "Het was een mooi toernooi", vatte de Nederlands kampioen Stefan Groothuis puntig samen. Hij won met overmacht de titel op het NK sprint voor zijn ploeggenoot Jan Smeekens en Jan Bos.

In Thialf had nog nooit reed iemand zo'n laag puntentotaal op een sprinttoernooi gereden als Groothuis op het NK. Hij steekt duidelijk in goede vorm, maar houdt de boot af als het over het WK sprint gaat.

"Topfavoriet? Nee, dat denk ik niet, maar ik kan met dit puntentotaal wel om de prijzen meedoen", vertelt hij na afloop. De rijder van Control is huiverig om voorspellingen te doen.

Hij is wel ambitieus, maar wil niet dat wanneer zijn prestaties tegenvallen, hij zich daarom moet verdedigen. Dus houdt hij wijselijk zijn mond.

Kritiek

Wel wil Groothuis nog even wat kwijt over de kritiek op zijn voorbereiding. Hij liet, evenals veel andere schaatsers, de Essent ISU World Cup in Obihiro aan zich voorbij gaan om zich op de sprintkampioenschappen te voorbereiden. Dit namen velen hem niet in dank af.

"Ik baal van die kritiek. Natuurlijk wilde ik rijden, maar het paste niet in de planning. Ik was ook niet lui en het aantal wedstrijden is ook niet het probleem, maar de plek op de kalender."

Op het NK haalde hij zijn gelijk en bewees de goede vorm van Changchun vastgehouden te hebben.

Kalender

Groothuis hekelt de kalender van de ISU. "Voor sprinters is alles in het begin samengedrukt. Voor een 500 meterrijder als Jan Smeekens is er na het WK sprint niet veel meer te doen. De kalender zou beter kunnen. De ISU moet daar eens naar kijken."

Ook heeft de sprinter geen goed woord over voor de diskwalificaties van zijn ploeggenoten Pim Schipper (om een kick-finish) en Kjeld Nuis (om de Dr.-Bibberregel).

Groothuis baalt er vooral van dat Nuis uit de strijd is gehaald. Hij hoopt dat de ISU snel tot inkeer komt, maar verwacht van niet. "Er moeten heel wat kalveren verdrinken voordat ze weten dat die regel niets bijdraagt."