HEERENVEEN - Uitgerekend Marrit Leenstra, die de 500 meter bij de allrounddames vandaag met grote overmacht won, dreigt in Thialf kind van de rekening te worden.

Niet alleen krijgt zij door het samenvallen van de NK allround en de NK sprint geen kansen zich te plaatsen voor de WK sprint, ook de startbewijzen 1000 meter voor de komende wereldbekers en daarmee de WK afstanden dreigen haar door de vingers te glippen.

Met haar tijd van 39.21 had Marrit Leenstra ook in het sprinttoernooi hoge ogen gegooid. Toch weet zij nu al dat zijn geen kansen maakt op een startplek voor de WK sprint.

Dit in tegenstelling tot Ireen Wüst die een aanwijsplek kreeg voor de EK allround en daardoor dit weekend kan starten in het sprinttoernooi.

'Beetje oneerlijk'

Marrit Leenstra wil er niet te veel woorden meer aan vuil maken. Het feit dat Ireen Wüst wel en zij niet werd aangewezen voor de EK allround wil ze niet meer noemen dan 'een beetje oneerlijk'.

"Ze hadden nu eenmaal maar één aanwijsplek en in een klassement over 1500 en 3000 meter is Ireen net een tiende sneller. Het probleem zit het in het feit dat beide NK's in hetzelfde weekend worden verreden. Dat vind ik fout omdat je op deze manier niet iedereen een kans geeft."

Druk maken wil Leenstra zich er hoe dan ook niet om. "Je verandert er toch niets aan, het is nu eenmaal zo. Dan vind ik het weinig zin hebben om er mijn energie aan te verspillen. Ze wilden dat ik zou kiezen dus dat heb ik gedaan."

"Allrounden is voor mij belangrijker dan sprinten dus de keuze was niet moeilijk. Jammer vind ik het wel. Ik rijd hier mijn snelste 500 meter ooit in Europa dus dat geeft aan dat mijn sprint wel goed zit. Ik ben benieuwd hoe ver ik hiermee was gekomen bij de sprinters."

Hoop

Helaas is het samenvallen van de NK allround en de NK sprint niet de enige beslissing die in het nadeel van Marrit Leenstra lijkt uit te vallen. Ook de wereldbekerplekken worden deze dagen tijdens het sprinttoernooi verdeeld.

Zij die niet meedoen aan dat toernooi mogen vandaag buiten mededinging een 1000 meter rijden, maar voor Leenstra is dat in combinatie met haar allroundtoernooi onmogelijk.

Zij is nu afhankelijk van de wil van de Topsportcommissie om haar een aanwijsplek te geven voor de Essent ISU World Cup in Moskou.

Mocht zij deze niet krijgen, dan gaat ook de deur naar de 1000 meter van de WK afstanden definitief dicht.

Leenstra: "Ik hoop heel erg dat ik in aanmerking kom voor een aanwijsplek op de 1000 meter. Ik ben ten slotte Nederlands kampioene afstand en ik zou het wel heel zuur vinden als ik helemaal geen kans meer krijg om me te plaatsen voor de WK afstanden."