HEERENVEEN - Hij was de revelatie van het seizoen 2009-2010. Maar dit schaatsjaar heeft Kjeld Nuis nog geen enkele officiële wedstrijd gereden. De 21-jarige rijder van het Control-team werd in de aanloop naar de winter geveld door een liesblessure en stond liefst tien weken naast het ijs.

Maandag maakt de Zuid-Hollander bij de NK sprint zijn rentree.

Voor iemand die altijd te veel energie heeft, is het een zware straf stil te zitten. De immer actieve Nuis heeft daarom niet de meest prettige periode achter de rug.

Terwijl zijn teamgenoten zich konden uitleven op het ijs, moest de inwoner van Zoeterwoude zich tevreden stellen met fietstrainingen en krachtoefeningen.

''Toen ik me moest afmelden voor de NK afstanden, was dat een heel moeilijk moment'', erkende hij. ''Stilzitten is sowieso niks voor mij. Ik kon alleen maar op de bank zitten om me op te vreten.''

De artsen hadden geen idee waar de pijn nu exact vandaan kwam. De schaatser had liesklachten maar hoe die veroorzaakt werden, was niet duidelijk. Nuis onderging een mri-scan en echo's, hij liet röntgenfoto's en een botscan maken.

Er was niets te zien. ''Op een gegeven moment had ik wekenlang niet op het ijs gestaan en voelde ik nog steeds pijn. Ik dacht: wat is dit nou?''

Olympische Spelen

De jonge sprinter had vorig seizoen nog opzien gebaard door bij het olympisch kwalificatietoernooi als derde te eindigen op de 1500 meter.

Omdat hij echter geen beschermde status had, mocht Nuis niet naar de Olympische Spelen.

Ruim twee maanden later toonde hij wederom zijn talent door bij een wereldbekerwedstrijd 1500 meter brons te pakken.

Blessure

Nuis hoopte begin dit seizoen die lijn door te trekken, maar de blessure voorkwam dit. Het duurde tot begin december alvorens de pupil van coach Jac Orie zijn lies steeds wat meer kon belasten.

Bij een trainingswedstrijd, vorige week, klokte hij op de 1000 meter een tijd van 1.10,0. ''Ik heb weliswaar geen wedstrijden geschaatst, maar ik heb wel steeds mijn conditie onderhouden'', verklaarde hij zijn prima tijd.

''Voor hetzelfde geld rijd ik bij de NK een halve seconde sneller. Dan doe je wel goed mee, hoor.''

Startbewijs

Terwijl voor de sprinters het toernooi er dinsdag opzit, staat Nuis ook woensdag op het ijs. Op die dag wordt namelijk nog een selectiewedstrijd voor de 1500 meter gehouden.

Met een goede prestatie kan hij dan meteen een startbewijs voor de komende wereldbekerwedstrijden afdwingen. Geen onbelangrijke opdracht voor Nuis, aangezien de schaatsmijl zijn favoriete afstand is.

Als hij moet kiezen voor een wereldbekerticket of een startbewijs voor de WK sprint, dan kiest hij opvallend genoeg ook voor het eerste. ''Ik kijk vooral waar mijn kansen liggen'', legt hij uit.

''Op de WK sprint kom ik op de 500 meter te kort. Als ik daar meedoe, word ik bijvoorbeeld tiende of zo. Nou, dan grijp ik liever mijn kans bij de wereldbekerwedstrijden.''