UTRECHT - Na een lange vrijage met Koning Winter keerden de marathonschaatsers zondag in Utrecht terug naar het kunstijs. Daarop streden de mannen van de lange adem om de Nederlandse marathontitel.

Sommigen noemden de titel mosterd na de maaltijd, temeer omdat Bob de Vries zich donderdag tot natuurijskampioen liet kronen. De winnaar op kunstijs, Arjan Stroetinga, sprak wel degelijk over een hoofdgerecht.

''Ik heb nu drie titels op zak. Ik ben mederecordhouder geworden. Dit geeft me een heerlijk gevoel’’, zei Stroetinga, die Ingmar Berga en Christijn Groeneveld in de massasprint voorbleef.

De marathonschaatsers waren de afgelopen weken zichzelf niet. Ze zwierden en zwaaiden over het natuurijs en droomden alvast over de Elfstedentocht. De kunstijsbanen lagen er verlaten bij.

Stroetinga en zijn BAM-teamgenoten Bob de Vries, Jorrit Bergsma waren een van de weinigen die hun hoofd niet op hol liet brengen. De ploeg ging begin december zelfs op trainingsstage naar het Spaanse eiland Tenerife.

Goed figuur slaan

Natuurlijk was Stroetinga er bij op de Belterwiede in Wanneperveen (5e), maar voor de rest trainde hij voor de wedstrijd die in zijn ogen wel belangrijk was: het NK kunstijs over 150 ronden. ''Vrijdag heb ik mijn trainingsrondjes op het Thialfijs voortgezet.’’

Stroetinga wilde in Utrecht koste wat het kost een goed figuur slaan. Hij had nog wat recht te zetten. De 28-jarige automonteur uit het Friese Waskemeer werd er voor het NK zelfs een beetje treurig van.

Van de mensen die hem even aanschoten met de mededeling dat hij wel even de eerste plaats kwam bezetten. ''Alsof het allemaal zo makkelijk gaat’’, klaagde hij na afloop.

''Ik moet er heel veel voor doen. En mijn teamgenoten ook. Ze hebben me goed gelanceerd voor de eindsprint.’’

BAM

Het moet gezegd. De BAM-formatie van trainer Jillert Anema lijkt bijna onverslaanbaar. Negen van de zeventien marathons werden er dit seizoen gewonnen. Toch kwam de mooie score ook tot stand met dank aan de satellietploeg Renault-Eco 2.

Andere teams kunnen dat niet verteren. Maar een sportief antwoord hebben ze ook niet voorhanden.

Sprinter Karlo Timmerman, die elfde werd, reageerde furieus om het meerderheidsbelang van coach Anema in het peloton. ''Fuck de opleidingsploeg van BAM. Ze maken de sport kapot’’, aldus Timmerman.

Ploegleider Peter de Vries van Ami Kappers was milder. ''BAM heeft het tactisch heel goed gespeeld. Ik heb geen onregelmatigheden gezien. Ze trokken zelf de sprint aan."

"De verliezers hebben geen recht van spreken, want dan hadden andere ploegen het initiatief maar moeten nemen’’, zei de Vries, die met Ingmar Berga en Christijn Groeneveld de overige podiumplekken opeiste.

Verlanglijstje

Niemand in het peloton is Stroetinga in de massasprint de baas. Het was alweer zijn vijfde zege van dit seizoen. Dat hij hier en daar al een slokop wordt genoemd, deert hem niet.

''Elke sporter probeert het hoogste te bereiken. Ook ik wil zoveel mogelijk winnen. De Elfstedentocht staat nu op mijn verlanglijstje.''