SHANGHAI - De Nederlandse shorttrackers varen wel bij de aanpak van bondscoach Jeroen Otter. Voor het eerst in jaren doen ze op wereldbekerwedstrijden weer mee om de medailles.

Na het brons van de vrouwenaflossingsploeg een week geleden in Changchun lieten de mannen hun schaatsen in Shanghai spreken. Hoogtepunt was de zilveren plak van Sjinkie Knegt op de 1000 meter.

Niet eerder veroverde een Nederlander bij een wereldbekerwedstrijd op een individuele afstand zilver. Tot op heden was er alleen brons binnengehaald. De laatste keer in 2001.

Zelfvertrouwen

De Nederlandse ploeg sloot in Shanghai een serie van vier wereldbekerwedstrijden buiten Europa af. De aanpak van Otter, veel op het ijs, lijkt resultaat te hebben. De schaatsers staan met meer zelfvertrouwen aan de start.

''Dat is het belangrijkste woord: zelfvertrouwen'', keek Otter zondag terug op het succesvolle weekeinde. ''We hebben veel klasseringen in de top tien en dat zegt misschien nog meer dan de medailles. Het is echter duidelijk dat we in de lift zitten.''

Knegt stuntte zaterdag met de zilveren plak op de 1000 meter. Hij moest het, na een knap gereden race in de halve eindstrijd, in de finale opnemen tegen drie Zuid-Koreanen. Twee van hen gingen halverwege in de fout, maar dat gebeurde allemaal achter de rug van de talentvolle Fries.

''Heel apart dat je ineens zilver pakt'', zei de 21-jarige schaatser, die in februari met Niels Kerstholt ook op de Olympische Spelen in Vancouver actief was. ''Het voelt nog een beetje vreemd. Deze plak geeft wel vertrouwen voor de toekomst'', keek hij naar de EK in Heerenveen half januari.

Verrassend derde

Het toegenomen vertrouwen bleek een dag later in de finale van de relay. Het kwartet met Knegt, Kerstholt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma, eindigde verrassend als derde. Knegt stelde in de laatste meters het brons veilig door China éénhonderdste achter zich te houden.

''Het wordt steeds leuker met de ploeg'', oordeelde Kerstholt, de meest ervaren man in de ploeg van Otter. ''Als ik naar de breedte kijk, dan zie ik iets veranderen. We kunnen op topniveau mee.''

Kerstholt zelf eindigde als zevende op de 1000 meter, hij was de nummer drie in de B-finale. Ook op de tweede 1500 meter - bij elke wereldbekerwedstrijd wordt één afstand dubbel gereden - belandde hij weer in de B-finale.

Daarin finishte de Utrechter als vierde, goed voor de elfde plaats in het afstandsklassement. Freek van der Wart verraste in Shanghai met een finaleplaats op de eerste 1500 meter. Hij finishte als zesde.

Ter Mors

Ook de vrouwen deden het individueel goed, hoewel ze het in Shanghai met B-finales moesten doen. Jorien ter Mors eindigde als vijfde op de 1000 meter. De Twentse won de B-finale.

Annita van Doorn eindigde als elfde op de 1500 meter. ''Het harde werken het laatste half jaar betaalt zich uit'', constateerde Otter.