OBIHIRO - Joji Kato heeft voor eigen publiek een overtuigende overwinning geboekt. De Japanse schaatser was zondag bij wereldbekerwedstrijden in Obihiro veruit de snelste op de 500 meter. Kato deed 34,96 over zijn race en noteerde daarmee een nieuw baanrecord.

Keiichiro Nagashima, ook uit Japan, eindigde in 35,19 als tweede. De Zuid-Koreaan Lee Kyou-hyuk klokte ook 35,19, maar bleek net iets minder snel dan Nagashima en moest met de derde plek genoegen nemen.

Hein Otterspeer zette met 35,86 de veertiende tijd neer. Jacques de Koning startte goed, maar verloor in de bocht zijn evenwicht.

De rijder van APPM werd twintigste en laatste in 36,89. In de B-groep eindigden Pim Schipper (36,25), Jan Bos (36,34) en Sjoerd de Vries (36,40) respectievelijk als vijfde, zesde en zevende.

Revanche

Kato nam met zijn zege revanche voor zaterdag, toen hij met een tijd van 35,17 als vierde eindigde. Door die prestatie raakte hij zijn leidende positie kwijt aan winnaar Lee Kang-seok.

De Zuid-Koreaan werd zondag echter zevende, zodat Kato de eerste plaats in de WB-stand weer overneemt. Kato, die na Heerenveen en Berlijn zijn derde WB-zege van het seizoen op de 500 meter boekte, heeft nu 615 punten. Lee Kang-seok staat op 590.

Smeekens

Jan Smeekens ontbrak. De rijder van Control, die vorig weekeinde in China in de tweede race als tweede eindigde, is zich aan het voorbereiden op de Nederlandse kampioenschappen sprint van eind december.

Smeekens zakte naar de zevende plek in het WB-klassement met 312 punten. Ook de andere Nederlandse topsprinters deden in Japan niet mee.