OBIHIRO - Jenny Wolf heeft zondag bij wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro de 500 meter gewonnen. De Duitse schaatsster noteerde met 38,03 seconden een baanrecord. De Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa eindigde in 38,21 als tweede, voor de Chinese Jing Yu: 38,30.

Voor Wolf was het haar eerste zege in vier wedstrijden. De voorgaande drie WB-duels ging de overwinning op de kortste afstand naar Lee Sang-hwa. Zij won vorig weekeinde twee maal in Changchun en was zaterdag in Obihiro eveneens de rapste.

Wolf verstevigde de leiding in de stand om de wereldbeker en heeft nu 720 punten. Lee Sang-hwa staat op 650, de Japanse Nao Kodaira is derde met 475.

Oenema

Voor Nederland deden Thijsje Oenema en Anice Das mee op de 500 meter. Oenema klokte 39,32 en eindigde daarmee als veertiende. Das had 40,13 voor haar race nodig en kwam niet verder dan plaats 23.

Oenema was sneller dan zaterdag, toen ze 39,52 noteerde. Das deed het toen met 39,83 juist beter dan zondag.

Sprinttop

De gehele Nederlandse sprinttop ontbrak in Japan. De schaatssters zijn zich aan het voorbereiden op de Nederlandse kampioenschappen sprint van eind december. Margot Boer raakte door haar afwezigheid de derde plaats in de wereldbekerstand kwijt.

De rijdster van Team Liga, die dit seizoen in het WB-circuit al twee keer als tweede eindigde op de 500 meter, staat nu vierde met 410 punten.