OBIHIRO - Jan Bos heeft zondag bij wereldbekerwedstrijden in Obihiro brons gewonnen op de 1000 meter. De Nederlandse schaatser klokte op de Japanse baan 1.10,17.

De zege ging verrassend naar de Duitser Samuel Schwarz, die de Amerikaan Shani Davis achter zich hield: 1.09,98 om 1.10,15.

Lars Elgersma eindigde als vijfde in 1.10,29. Sjoerd de Vries zette de zesde tijd neer (1.10,34), Hein Otterspeer de tiende: 1.10,83. Pim Schipper won eerder op zondag de B-groep met een tijd van 1.11,34.

Romme

Bos traint sinds dit seizoen mee met de Italiaanse ploeg, die onder leiding staat van bondscoach Gianni Romme.

In totaal behaalde de 35-jarige voormalig wereldkampioen sprint in zijn loopbaan zestien wereldbekeroverwinningen. In 2009 eindigde hij voor het laatst op het podium bij een WB-wedstrijd. In Erfurt werd hij toen ook derde op de kilometer.

Davis

Voor Davis, die een slechte start van zijn race kende, was het zijn eerste nederlaag op de 1000 meter dit wereldbekerseizoen. Vorig weekeinde ontbrak hij in Changchun.

In Heerenveen, Berlijn en zaterdag in Obihiro zegevierde hij op redelijk overtuigende wijze. In Changchun ging de overwinning twee keer naar Stefan Groothuis.

De schaatser van Control ontbrak dit keer, net als alle andere sprinttoppers uit Nederland. Zij gaven de voorkeur aan een trainingskamp ter voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen sprint, eind december.