OBIHIRO - Heather Richardson heeft zondag bij wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro opnieuw de 1000 meter gewonnen. De Amerikaanse schaatsster zette een tijd neer van 1.17,27 en bleef daarmee de Japanse Nao Kodaira (1.17,77) een halve seconde voor.

Maki Tsuji, ook uit Japan, eindigde in 1.18,29 als derde. Richardson won zaterdag ook al. Met 1.16,45 was ze toen wel aanzienlijk sneller.

Roxanne van Hemert klokte zondag 1.18,97 en werd daarmee negende. De Nederlandse eindigde een dag eerder als tiende in 1.18,65.

Nesbitt

Richardson is dankzij haar twee zeges de nieuwe koploper in de stand om de wereldbeker. De sprintster heeft nu 490 punten. Richardson profiteerde in Obihiro van de afwezigheid van Christine Nesbitt.

De Canadese had dit seizoen tot dusverre alle wedstrijden op de kilometer in het wereldbekercircuit (Heerenveen, Berlijn en twee maal Changchun) gewonnen. Nesbitt is nu tweede in de WB-stand met 400 punten.

Boer

Naast Nesbitt deden ook de Nederlandse topsprintsters, zoals Margot Boer en Laurine van Riessen, niet mee. De schaatssters zijn zich met hun teams aan het voorbereiden op de Nederlandse kampioenschappen sprint van eind december.