AMSTERDAM - Eigenlijk had hij een trainingskamp gepland in Collalbo, maar toen dat niet doorging liet Lars Elgersma zich door zijn coach Gerard van Velde overtuigen toch naar Obihiro af te reizen.

Hij heeft er geen spijt van, want zijn optreden op de World Cup in Japan was buitengewoon goed. Elgersma veroverde een vierde plek.

In de eerste rit van de 1000 meter zette Elgersma een tijd neer waar lange tijd niemand onderdoor ging.

"Dat was onverwacht", vertelt Elgersma. "De race voelde echt heel goed. Ik dacht dat ik echt een snelle tijd aan het rijden was."

Toen hij echter zijn schaats over de finish duwde en naar het scorebord keek was de sprinter van APPM een beetje in verwarring. "Mijn tijd viel echt tegen. Ik dacht nog even dat ik naar de tijd van mijn tegenstander keek, maar dat was niet zo. Het was gewoon niet zo'n snelle tijd."

Toch was die tijd heel wat waard. Het leverde Elgersma bijna een podiumplek op. Alleen specialisten Denny Morrison, Lee Kyou-hyuk en Shani Davis waren sneller.

Twee tienden

De 27-jarige schaatser had op de KPN NK Afstanden in november net pech gehad. Hij kwam twee tienden tekort om zich te plaatsen voor de World Cups, maar in de weken erna groeide zijn vorm.

En in Obihiro kwam het er uit. "Ik ben dinsdag hier aangekomen en heb echt naar dit weekend toegeleefd. In je hoofd is er dan één dag en dan moet je een tijd zetten. En dat heb ik vandaag gedaan”, constateert Elgersma tevreden.

Hij weet niet of zijn prestatie samenhangt met zijn reisaanpak. Anders dan veel andere schaatsers was Elgersma juist wat ruimer van tevoren naar Japan afgereisd om te wennen aan het tijdsverschil.

Pim Schipper en Sjoerd de Vries kwamen op een veel later moment om de jetlag te omzeilen. Ook zij reden goed. “Het is gewoon niet te voorspellen”, meent Elgersma. “Het is ook een beetje waar je je op instelt, denk ik.”

Fast forward

“Nu gaat de blik weer vooruit. Eerst naar zondag, maar ook fast forward naar het NK Sprint. Daar heb ik veel zin in: een mooi toernooi in een vol Thialf.”

De ambities van Elgersma reiken echter nog verder dan het NK. Hij wil zijn seizoen voortzetten zoals hij gereden heeft in Japan: goed. En dus kijkt hij ook al vooruit naar het WK Sprint en de World Cups in 2011.