SHANGHAI - Shorttracker Sjinkie Knegt heeft voor het eerst in zijn loopbaan een individuele medaille bij een wereldbekerwedstrijd veroverd.

De jonge Fries (21) schaatste zaterdag in Shanghai naar zilver op de 1000 meter achter de Zuid-Koreaan Jinkyu Noh.

Knegt hield in de finale twee andere Zuid-Koreanen achter zich: regerend wereldkampioen Ho-Suk Lee en Si-Bak

Niels Kerstholt haalde op dezelfde afstand de B-finale, waarin hij als derde finishte. Dat leverde hem op die afstand de zevende plaats op.

Knegt bezorgde de Nederlandse shorttrackers voor het eerst in bijna tien jaar weer een individuele medaille op een van de drie traditionele afstanden van de wereldbekercyclus (500, 1000 en 1500 m).

Juffermans

De laatste was Cees Juffermans, in januari 2001 in Trnava. Hij haalde destijds brons op de 1500 meter. Zilver haalde zelfs nog nooit een Nederlandse shorttracker op een individuele afstand van de wereldbekercyclus, die sinds het seizoen 1998-1999 bestaat.

"Ik wilde gelijk voorin zitten en kon na de start op de tweede plek komen. Daarna was het gewoon wachten", zei Knegt. "Wel apart, dat je zomaar ineens zilver pakt."

Ook Freek van der Wart was in Shanghai op dreef. Hij plaatste zich op de 1500 meter voor de A-finale. Daarin finishte hij als zesde. De winst was voor de Zuid-Koreaan Cheol Min Kim.

De mannenploeg kan zondag ook nog een medaille binnenhalen op de aflossing. Het kwartet Daan Breeuwsma, Kerstholt, Knegt en Van der Wart schaatste in de halve finale naar de tweede plaats achter China.

Zondag staat de ploeg van bondscoach Jeroen Otter in de eindstrijd weer tegenover de Chinezen, Canada en Zuid-Korea.

De vrouwenploeg redde het niet op de aflossing. De formatie kreeg in de halve finale een straf en was daarmee klaar. Vorige week in Changchun haalde het viertal verrassend brons.