OBIHIRO - Shani Davis heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro de 1000 meter gewonnen.

De Amerikaan zette een tijd neer van 1.09,56. De Zuid-Koreaan Lee Kyou-hyuk eindigde als tweede in 1.09,80. Denny Morrison uit Canada werd derde: 1.10,39.

Lars Elgersma miste het podium met 1.10,45 maar net. De Nederlander eindigde met die tijd als vierde. Jan Bos klokte met 1.10,59 de zesde tijd. Ook Hein Otterspeer, de derde Oranje-rijder op deze afstand, behoorde bij de beste tien. In 1.10,66 noteerde hij de negende tijd.

Voor Davis was het zijn derde overwinning dit wereldbekerseizoen op de 1000 meter. De Amerikaan, olympisch kampioen op deze afstand, bleek eerder in Heerenveen en Berlijn de rapste.

Groothuis

Vorig weekeinde sloeg hij de wedstrijden in Changchun over. Toen ging de zege twee keer (zaterdag en zondag) naar Stefan Groothuis. De schaatser van Control ontbrak dit keer, net als alle andere sprinttoppers uit Nederland. Zij geven de voorkeur aan een trainingskamp ter voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen sprint, eind december.

In de wereldbekerstand stonden Groothuis en Simon Kuipers na vorig weekeinde nog eerste en tweede. De Koreaan Lee Kyou-hyuk nam nu de leiding van Groothuis over. Hij heeft 342 punten, Groothuis 330. Davis is nu derde met 300 punten. Kuipers staat vierde met 290 punten.