OBIHIRO - Heather Richardson heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Obihiro op overtuigende wijze de 1000 meter op haar naam geschreven.

De Amerikaanse schaatsster zette in de Japanse stad een tijd neer van 1.16,45. Daarmee was Richardson aanzienlijk sneller dan de Japanse Nao Kodaira, die in 1.17,33 als tweede eindigde.

Lee Sang-hwa noteerde met 1.17,87 de derde tijd. De Zuid-Koreaanse had eerder op zaterdag de 500 meter gewonnen.

Roxanne van Hemert was de enige Nederlandse deelneemster op de kilometer. De rijdster van Hofmeier werd tiende in 1.18,65.

Nesbitt

Richardson profiteerde in Obihiro van de afwezigheid van Christine Nesbitt. De Canadese had dit seizoen tot dusverre alle wedstrijden op de kilometer in het wereldbekercircuit (Heerenveen, Berlijn en twee maal Changchun) gewonnen.

Nesbitt blijft met 400 punten aan de leiding in de wereldbekerstand. Richardson, die al drie keer als tweede achter Nesbitt was geëindigd, kwam door haar zege op 390 punten. Zondag kan ze de leiding van Nesbitt overnemen.

Naast Nesbitt deden ook de Nederlandse topsprintsters, zoals Margot Boer en Laurine van Riessen, niet mee. De schaatssters zijn zich met hun teams aan het voorbereiden op de Nederlandse kampioenschappen sprint van eind december.