OBIHIRO - Lee Sang-hwa heeft zaterdag bij wedstrijden om de Essent ISU World Cup in Obihiro de 500 meter gewonnen. De Zuid-Koreaanse schaatsster deed in de Japanse stad 38,18 seconden over haar race.

Daarmee bleef Lee Sang-hwa de Chinese rijdster Jing Yu (38,21) net voor. Jenny Wolf uit Duitsland eindigde in 38,25 als derde.

Voor Lee Sang-hwa was het haar derde overwinning op rij op de kortste afstand. Ook vorig weekeinde, in Changchun, legde ze de 500 meter tot twee keer toe als snelst af. In de wereldbekerstand leidt Wolf nog wel.

De Duitse zette dit WB-seizoen de eerste vier confrontaties op haar naam. Zowel in Heerenveen als Berlijn zegevierde ze twee keer. Wolf heeft daardoor nog een kleine voorsprong op Lee Sang-hwa: 620 om 570 punten.

Oenema

Thijsje Oenema en Anice Das vertegenwoordigden Nederland zaterdag in Obihiro. Oenema zette een tijd neer van 39,52 seconden en eindigde daarmee als zeventiende. Das noteerde 39,83 en vond zichzelf in de eindrangschikking terug op de 23e plek.

De gehele Nederlandse sprinttop ontbreekt in Japan. De schaatssters zijn zich aan het voorbereiden op de Nederlandse kampioenschappen sprint van eind december.

Margot Boer raakte door haar afwezigheid de derde plaats in de wereldbekerstand kwijt. De Japanse Nao Kodaira, die zaterdag de vierde tijd neerzette, heeft nu 415 punten. Boer staat op 410. De sprintster van Team Liga eindigde dit seizoen op de 500 meter al twee keer als tweede.

Zondag rijden de vrouwen in Obihiro nogmaals de 500 meter.