AMSTERDAM - Anice Das is een van de drie Nederlandse dames die dit weekend meedoen aan de Essent ISU World Cup in Obihiro, Japan. Ze geniet ervan met volle teugen.

Das’ wereldbekerseizoen begon meteen goed in Berlijn, bij haar debuut. Ze klokte een persoonlijk record op de 500 meter: 39.43. Ook de tweede race in de Duitse hoofdstad verliep naar wens. Ze promoveerde er mee naar de A-divisie voor de wedstrijd in Changchun, maar in China liep het minder soepel voor de 24-jarige sprintster.

"De coördinatie was ver te zoeken”, vertelt Das over haar optreden in Changchun, “maar wat kan je ook verwachten na zo’n trip?”

De reis naar China en de urenlange vertraging op het vliegveld van Peking hadden hun tol geëist. Nu, een week later, in Obihiro voelt ze zich weer fris en kijkt vol verwachting uit naar de 500 meter van zaterdag en zondag.

Gezellig

Ook is ze erg blij met de sfeer onder de Nederlanders. “We zijn met drie dames, maar het is hartstikke gezellig. We kunnen goed met elkaar opschieten en we lachen veel.”

Das is samen met Thijsje Oenema en Roxanne van Hemert de volledige Nederlandse damesafvaardiging. De meeste andere sprintsters laten de World Cup in Obihiro aan zich voorbijgaan vanwege het KPN NK Sprint, eind december.

Das vindt dat niet nodig, zij ziet in de wereldbekerwedstrijden in Azië juist een goede voorbereiding op het nationaal kampioenschap. “Ik leer heel veel van deze wedstrijden en ik doe er snelheid op.”

Sushi

Tussen de trainingen en wedstrijden door probeert Das ook nog wat van Japan mee te pikken. “We hebben niet veel tijd, maar we zijn al naar het winkelcentrum geweest en vanuit de bus zien we ook wel wat van de stad. En ik heb ook voor het eerst écht sushi gegeten. Ik vind het een mooie ervaring om hier te zijn. Ik wil hier zeker nog een keer naartoe ”

Hoewel Das nog een beetje de toerist probeert uit te hangen ligt haar aandacht natuurlijk bij het toernooi. Tot nu toe is de World Cup in Berlijn haar hoogtepunt van het seizoen, maar daar wil ze zaterdag verandering in brengen. “Ik wil heel goed rijden en wil eigenlijk een nieuw persoonlijk record neerzetten.”